Preparát vlka rozšířil sbírky jihlavského muzea

Zoologické sbírky jihlavského muzea se v pondělí 2. října obohatily o exemplář - dermoplastický preparát vlka obecného (Canis lupus). Zájemci z řad veřejnosti si jej poprvé budou moci prohlédnout na výstavě k 125. založení jihlavského muzea, která bude otevřena v pátek 13. října.

uniweb weby

„Mladý samec o hmotnosti kolem 40 kg a kohoutkové výšce přes 70 cm byl v březnu tohoto roku usmrcen autodopravou na dálnici D1 poblíž obce Skorkov na Havlíčkobrodsku.
Vlka nejprve prozkoumali odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a několika univerzit. Poté jej Myslivecký spolek Herálec, jemuž vzhledem k místu nálezu patřil, daroval našemu muzeu. Zde byl zaevidován pod přírůstkovým číslem 1/2017.
Genetické analýzy odhalily, že zvíře přišlo na Českomoravskou vrchovinu z Karpat. Jeho DNA nesla variantu, která se nejčastěji vyskytuje u vlků ze středního a západního Slovenska a polských Beskyd. 
Veřejnosti bude vlk poprvé představen na výstavě konané k 125. výročí založení jihlavského muzea v říjnu letošního roku. Po skončení výstavy bude trvale instalován v přírodovědných expozicích našeho muzea,“ přiblížila Klára Bezděčková, zoolog Muzea Vysočiny Jihlava.

Zvláštní pozornost bude šelmě věnována také v rámci první podzimní Science Café v úterý 24. října v 18.00 v Malovaném sále Muzea Vysočiny Jihlava, jejíž host, známý zoolog a popularizátor Miloš Anděra z Národního muzea v Praze, bude hovořit na téma Co je nového u našich savců?

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy