První minipivovar v Havlíčkově Brodě

První oficiální minipivovar v Havlíčkově Brodě s ročním výstavem do 400 hektolitrů se nachází v Čechovce. Vaří se klasickou technologií ze surovin na rekordně malém prostoru. Dva pivovarští nadšenci Martin Borský a Tomáš Štefánek se seznámili před osmi lety na lyžařském školním pobytu – děti s rodiči. Jednou si řekli, že si postaví pivovar.

uniweb weby

V roce 2012 začali vařit v malinkém homepivovárku svá piva. Várka 50 litrů byla tak akorát, aby si postupně vyzkoušeli receptury a chutě. Chutě samozřejmě ladili jednak spolu, potom s kamarády a také s některými  známými z pivovaru. Do většího pivovaru chtěli vstoupit s vyladěnými recepty.

Martin Borský
po absolvování Vysoké školy vařil pivo u Bernarda ve Slušovicích. Tomáš Štefánek je projektantem ve stavebnictví. Ideální souhra těchto pánu byla předpokladem ke splnění svého snu postavit si minipivovar.  „V roce 2014 začal růst náš minipivovar na papíře, abychom mohli  ty nejintenzivnější přípravy zrealizovat o dva roky později. Při výběru technologie a dodavatele jsme nejvíce informací sháněli s Martinem na internetu. Ptali jsme se také v jiných pivovarech. Nemáme jediného dodavatele kompletní technologie, ale skupinu dodavatelů, kteří se na jednotlivých částech podíleli,“ řekl Tomáš Štefánek. Zní to neuvěřitelně, že minipivovar se vešel do místnosti o 36 m2.  „Stavební úpravy místnosti nebyly složité. Jedna příčka se zbourala, druhá postavila, zazdilo se okno a pak už jako v koupelně odpady, obklady, dlažby, rozvody vody, plynu a elektroinstalace,“  vysvětlil postup prací Tomáš Štefánek. Vyřizování různých povolení začalo v srpnu 2016. Po srpnu se nastěhovala největší část technologie varna, spilka, ležácké tanky a potom se dořešila technologie chlazení.

V úterý 18. října 2016 nastala slavnostní událost, protože se uvařila první várka v minipivovaru Čechovka. Jednalo se o 12° ležák Zrzek. „Vaříme sedm druhů piv. Gulbrún -11° polotmavý spodně kvašený ležák, Zrzek -12° světlý spodně kvašený ležák, Mnichov -13° polotmavý spodně kvašený speciál, Karel - 14° polotmavý speciál typu Bock, Rosomák -13° tmavý spodně kvašený speciál, Šklíba -13° polotmavý svrchně kvašený speciál a Šklíba Summer -11°polotmavé svrchně kvašené pivo,“  vyjmenoval všechny druhy piva  Martin Borský.

Piva se stáčí do PET lahví o objemu 1 litr. Můžete zakoupit v potravinách Čechovka - vedle pivovaru  nebo v Pivní klenotnici na Žižkově ulici. Piva  se stáčí  na požádání do KEG sudů v objemu 20, 30 a 50 litrů. Točené pivo je k dispozici standardně v hospůdce Čechovka

 V České republice roste počet minipivovarů. „Aktuálně jich je 350. Vznikají většinou na místech zaniklých pivovarů, ale také na horských boudách,“  uzavřel prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 22.03.2017 06:45




6 +
 

Hlavní zprávy