Půlmilionová pokuta pro žďárskou firmu AQUASYS, spol. s r. o.

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě uložili pokutu 520 tisíc korun stavební společnosti AQUASYS spol. s r. o. ze Žďáru nad Sázavou. Je to už třetí pokuta, kterou firma od ČIŽP dostala v souvislosti s nelegální činností v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy u obce Škrdlovice.

uniweb weby

Pochybení se firma dopustila na jaře roku 2015. Sankci 520 tisíc korun firma dostala za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny – konkrétně za vykácení nejméně 1400 metrů čtverečních dřevin bez povolení a dále za navezení a rozhrnování stavebních a demoličních odpadů, zemin i kamení v CHKO.

„Při terénních úpravách například došlo k zavezení mokřadu, nevratnému poškození původního půdního pokryvu a změně vodního režimu v CHKO. Vykácení rozsáhlé části břehového porostu Stržského potoka změnilo krajinný ráz lokality,“ popsal Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Havlíčkově Brodě.

Odpady pocházely z demolice polyfunkčního domu Duna ve Žďáru nad Sázavou, kamení a zemina z budování obchvatu v Mělkovicích.

Inspektoři ČIŽP už za tuto poměrně rozsáhlou nelegální činnost v CHKO Ždárské vrchy firmě AQUASYS uložili v prosinci 2016 dvě pokuty (za porušení zákona o odpadech a porušení zákona o vodách) v celkové výši 420 tisíc korun. „Sankcí 520 tisíc korun za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny se nyní celá kauza uzavřela,“ doplnil Jan Panský.

Přechozí pokuty pro společnost AQUASYS, spol. s r. o.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.06.2017 11:26




0 +
 

Hlavní zprávy