Realitní trh Vysočiny je také v pohybu, ceny nemovitostí rostou

V posledním období zaznamenává realitní trh v České republice a tedy i na Vysočině několik příznivých momentů. Po období pádu cen nemovitostí došlo k obratu a zájem o byty a domy podporují i historicky nízké úrokové sazby.

uniweb weby

Realitní trh se na přelomu roku 2016 a 2017 dostal podle některých odborníků na úroveň roku 2007, tedy před krizi, která odstartovala především v oblasti realit. Předpovědi říkají, že minimálně do pololetí, případně konce roku budou ceny nemovitostí kulminovat. Pak se očekává jejich pokles.

Ceny stoupaly, letos nejspíš budou vrcholit

Meziročně klesla nabídka bytů k prodeji i pronájmu, realitní kanceláře v okresních městech Vysočiny registrují až čtyřpětinový úbytek nabídky mezi roky 2015 a 2016 a současně také nárůst cen u některých typů bytů. „V uplynulém roce byly ceny nemovitostí na vzestupu, lze to pozorovat u bytů, kde nejvíce podražily byty velikosti 2+1 a 2+kk. U bytů 2+1/2+kk v minulém roce cena vzrostla o 13,8 %, u bytů 1+1/1+kk došlo k navýšení o 9,2 % a bytů 3+1/3+kk k navýšení o 11,3 %. Byty 2+1 a 2+kk jsou dlouhodobě nejžádanější kategorií a kromě zájemců o bydlení ho vyhledávají i investoři. Právě tyto byty se totiž nejlépe pronajímají,“ přibližuje vývoj v roce 2016 realitní makléř Lukáš Hrdina. Podle jeho slov zapříčinilo velký zájem o nemovitosti i růst jejich cen hned několik faktorů.  „Faktorem nejdůležitějším byly historicky nízké úrokové sazby, které přilákaly do realitních kanceláří velký počet zájemců o bydlení. Na začátku tohoto roku byla průměrná úroková sazba hypotéčního úvěru v ČR 2,06 %. V listopadu minulého roku to bylo 1,77 %, což byla historicky nejnižší sazba. Ti, kteří někdy uvažovali o vlastním bydlení, využili právě této příležitosti a vstoupili na realitní trh,“ ukazuje na dvě hlavní příčiny pohybu na realitním trhu Lukáš Hrdina, podle něhož lze pro letošní rok čekávat klidnější oproti roku 2016. „Na konci minulého roku došlo díky novému zákonu o úvěrech ke zpřísnění pravidel při udělování úvěru. Zároveň většina bank mírně zvedla úrokové sazby. Přísnější podmínky spojené se získáním hypotéčních úvěrů se mohou podepsat na menší poptávce po nemovitostech. Mnoho kupujících si své nové bydlení už pořídilo, a proto se očekává spíš kulminace cen,“ zdůvodňuje svou předpověď na nejbližší měsíce Lukáš Hrdina. Česká národní banka chce, aby zájemci o hypotéku měli naspořenou alespoň čtvrtinu ceny kupované nemovitosti.

Zkvalitňování realitního trhu také podporují města a obce Vysočiny. Nabízejí podporu při obnově domů především centrech měst, ale také byty či pozemky k prodeji. V porovnání s minulostí ale je už největší boom nabídky v městech a obcích za zenitem.

Nákup a prodej nemovitosti přes realitní kancelář. Ano, či ne?

Trend slev a šetření se promítá také do realitního trhu a mnozí lidé kalkulují s tím, že nákup přímo mezi vlastníkem a novým nájemcem či kupujícím je výhodnější. Uveďme několik důvodů, proč je to pro obě strany rizikovější než prostřednictvím realitní kanceláře. Jde také samozřejmě o kvalitu dané realitní kanceláře. „Čím více má realitní kancelář, respektive konkrétní makléř doporučení a referencí od klientů, tím se případné riziko nekvalitního servisu a špatného prodeje výrazně minimalizuje a šance na spokojený prodej se zvyšují.  Při prodeji prostřednictvím realitní kanceláře se nemusíte obávat případných budoucích nedorozumění či soudních sporů, dobrý realitní makléř dokáže díky svým znalostem trhu a zkušenostem zajistit hladký prodej nemovitosti za nejvyšší možnou částku,“ uvádí Lukáš Hrdina.

Bez důkladné znalosti podmínek, bez zkušeností s prodejem a také v jednání s lidmi, je velmi obtížné projít celým procesem prodeje tak, aby žádná z účastnících se stran nebyla vystavena riziku velké finanční ztráty – a to často i celoživotních úspor a aby všichni účastníci na závěr byli spokojeni a měli jistotu, že vše proběhlo tak jak má, vše je dokončeno a není se čeho obávat. 

„Realitní kancelář, která je nezúčastněným prostředníkem, má nezastupitelné místo a je garantem pro bezpečný průběh celého procesu koupě či prodeje nemovitosti. Prodej nemovitosti bez realitní kanceláře není nic nového a odvážná část prodávajících tak činí. Při řešení prodeje je však čeká mnohdy řada bezesných nocí. Pustili se totiž do něčeho, s čím mají velmi málo zkušeností, protože nemovitosti prodáváme pouze jednou nebo dvakrát za život, a o čem mnoho nevědí. Tímto krokem zariskovali vlastní hodnotný nemovitý majetek a to bez jakékoliv záruky,“ doplňuje další argumenty realitní makléř Zdeněk Florián.

Realitní kancelář má zkušenosti s prodejem a jednáním s lidmi a dokáže zorganizovat celý proces prodeje tak, aby žádná ze zúčastněných stran nebyla vystavena riziku velké finanční ztráty. „Dobrá realitní kancelář má vyškolené, zkušené makléře, kteří mají znalosti ve stavebnictví, mají informace o realitním trhu, umí zprostředkovat a provést kvalifikovanou prohlídku prodávané nemovitosti s odhadem reálné prodejní ceny a dokážou poradit i s přípravou nemovitosti na prezentaci,“ argumentuje realitní makléřka Klára Petrovičová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy