Řeka Jihlava se o víkendu otevřela rekreantům i profesionálním sportovcům

Část řeky Jihlavy o víkendu obsadili stovky profesionálních i rekreačních vodáků, kteří jí sjížděli od hráze Mohelenské elektrárny po obec Hrubšice. Sobota 24. června patřila veřejnosti k rekreačním účelům a neděle byla vyhrazena pro závody Českého poháru vodáků, pořádaného oddílem Káčata z Brna.

uniweb weby

Díky zvýšenému průtoku vody přes obě mohelenské turbíny udělali energetici radost stovkám vodáků a současně vyrobili o 10,8 MWh elektrické energie více oproti běžnému stavu.

Maximálně čtyřikrát do roka lze využít mimořádných průtoků řekou Jihlavou v části od Mohelenské přehrady až po Novomlýnské nádrže, kde voda plní svůj další přínos pro zdejší ekosystém. V letošním roce se jedná o červnové a zářijové termíny. I přes nižší množství srážek mohl ČEZ, jako provozovatel elektrárny, prostřednictvím maximálního průtoku vody přes obě zdejší vodní turbíny a rozstřikováním umožnit sjíždění řeky, které je dlouhodobě  velmi vyhledávanou akcí

Sobota patřila rekreačním vodákům a veřejnosti, které se zúčastnilo na 2000 osob s kánoi,  rafty i kajaky. Neděle už patřila výhradně závodníkům z celé republiky, kteří využili pozvání pořádajícího vodáckého oddílu KTL Káčata z Brna, který se zaměřuje na přípravu mládeže ve věku 10–18 let k vodní turistice. Závodilo se ve všech běžných kategoriích včetně nafukovacích kánoí. Závod je součástí Českého poháru vodáků, který se vyhodnocuje až na konci sezóny. Vítězi se ale stali všichni, kteří se zúčastnili a kromě soupeření v bránách si vychutnali krásnou přírodu a slunečný den. „Jsme moc rádi, že i přes nedostatek srážek se nám podařilo i díky vstřícnosti ČEZ závod uspořádat a věřím, že si všichni tuto krásnou trať pod přehradou Mohelno užili,“ řekl David Fojtík ředitel závodu z vodáckého oddílu mládeže KTL „Káčata“. Tento oddíl má velmi dlouhou tradici, nedávno oslavili již 80. výročí existence a patří k předním vodáckým oddílům mládeže u nás. Nejbližší příští sjíždění řeky pro širokou veřejnost je plánováno na 2. září.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy