Rekordní Potravinová sbírka na Vysočině

Po dvanáct hodin mohli v sobotu 11. listopadu také na Vysočině lidé darovat potraviny v rámci Národní potravinové sbírky. Letos sbírka vynesla rekordních 926 000 porcí jídla, které pomohou před Vánoci v domácnostech osamělých seniorů, samoživitelek a jejich dětí, rodin ve finanční tísni, v azylových domech. Vysočina zaznamenala největší meziroční nárůst.

uniweb weby

Do pátého ročníku se letos zapojilo v celé republice 750 prodejen z řetězců Tesco, Globus, Penny Market, Kaufland, Albert, Lidl, BILLA, Makro, dm drogerie markt a ROSSMANN. Sbírku organizuje platforma Byznys pro společnost.  

„Během dne jsme potkali řadu úžasných lidí, kteří přišli darovat, a setkali jsme se s množstvím silných příběhů lidí, kteří potřebují naši pomoc. Chci všem poděkovat za 926 000 porcí jídla, které jsou už nyní na cestě k potřebným. Je to o skvělých 139 000 porcí více než loni,“ řekla za organizátora sbírky Pavlína Kalousová, předsedkyně Byznys pro společnost. „Sbírka ukázala, že nejsme lhostejní k lidem v tíživé životní situaci. Ceníme si každého daru, doslova každé instantní polévky, ale samozřejmě nás těší, že letos byla řada dárců opravdu štědrá. Zajistila tak 370,4 tun trvanlivých potravin a 41,5 tun drogistického zboží,“ dodává Pavlína Kalousová. Jde o předběžné výpočty, které budou ještě verifikovány.

Národní potravinová sbírka byla letos ve všech ohledech rekordní. Zapojilo se o 90 prodejen více, vybralo se víc o 58 tun trvanlivých potravin (loni 312 tun) a o 36,9 tun drogistického zboží více (loni 4,6 tun).

Lidé darovali trvanlivé potraviny jako například konzervy, sterilovanou zeleninu, luštěniny, těstoviny, rýži, instantní polévky a dětské výživy a drobné cukrovinky. Potěšitelné bylo, že lidé reagovali na prosby organizátora sbírky a často letos darovali i masové a rybí konzervy a další výživově kvalitní potraviny. Z drogistického zboží to pak byly dětské pleny, hygienické vložky či sprchové gely.

K největšímu meziročnímu nárůstu objemu darovaných trvanlivých potravin a drogistického zboží došlo na Vysočině, obyvatelé kraje vybrali 17,7 tun, což je o 107,9 % víc než loni. Druhý největší nárůst zařídili dárci v Libereckém kraji (75 %) a „bronz“ pro svůj kraj zajistili obyvatelé Zlínského kraje (66 %). Objemy dobročinných nákupů tradičně v jednotlivých krajích souvisí s počtem obyvatel a není tedy překvapením, že nejvíce se vybralo v Praze (105 tun). „Potěšilo nás, že ve všech krajích bez rozdílu byli dárci letos více štědří a vybralo se všude napříč republikou více potravin i drogerie,“ říká Pavlína Kalousová.

„Národní potravinová sbírka by se nemohla uskutečnit bez dobrovolníků, kteří v kuchařských zástěrách s logem „Potraviny pomáhají“ informovali ve všech obchodech zákazníky, rozdávali seznamy s doporučenými potravinami, vybírali zboží od dárců, třídili ho a připravovali k transportu. To vše ve svém volném čase a s neuvěřitelným nadšením a snahou pomoci dobré věci. Letos jich bylo 4314, což je o 745 více nadšenců než loni,“ říká Zuzana Krmelová, koordinátorka Národní potravinové sbírky z platformy Byznys pro společnost.

Do sbírky je letos zapojily řetězce Tesco, Globus, Penny Market, Kaufland, Albert, Lidl, BILLA, Makro a dm drogerie markt a ROSSMANN. Potraviny darovali někteří výrobci: například Hamé, Penam, Kostelecké uzeniny, Tatra a Altin Jm group. Sběrná místa, kde bylo možné potraviny darovat, otevřely ve svých prostorách například Český rozhlas, Sodexo, ABRA, Ipsos či MŠ U Uranie.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 14.11.2017 10:24




0 +
 

Hlavní zprávy