Řidiči dodávkových aut často porušují zákony, tvrdí policisté na Vysočině

V pondělí 19. února zachytili policisté na dálnici D1 na Vysočině několik řidičů nákladních aut, kteří porušovali při jízdě zákon o provozu na pozemních komunikacích. Velmi často svá vozidla přetěžují.

uniweb weby

„Často se jedná o řidiče převážející na přípojných vozidlech ojetá motorová vozidla. Vzhledem k tomu, že kontrola užitkových vozidel – provádění technických silničních kontrol a kontrol dodržování podmínek přepravy zboží a osob na pozemních komunikacích, patří v letošním roce mezi priority policistů odboru služby dopravní policie, policejní hlídky Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se na kontroly těchto vozidel zaměřují, a to zejména na dálnici D1,“ uvedla Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Několik případů řešili policisté na Vysočině počátkem týdne. „V pondělí 19. února kolem půl osmé ráno přijali policisté na lince 158 oznámení od řidiče, který projížděl po dálnici D1 ve směru na Prahu. Řidič si na 146. kilometru všiml jedoucího vozu Mercedes Benz s rumunskou registrační značkou, které na připojeném přívěsu převáželo odtahové vozidlo a na něm byl naložený další přívěs, což bylo podle oznamovatele velice nebezpečné. Operační důstojník proto na místo vyslal nejbližší policejní hlídku, která jízdní soupravu zastavila na 111. kilometru dálnice ve směru jízdy na Prahu. Policisté při kontrole zjistili, že jízdní souprava je přetížená, proto řidiči uložili na místě pokutu v příkazním řízení a zakázali mu další jízdu,“ doložila první z případů Dana Čírtková.

Dalšího řidiče kontrolovali policisté z dálničního oddělení Velký Beranov v pondělí v noci před třiadvacátou hodinou na 96. kilometru dálnice D1 směr Praha. „Při kontrole jízdní soupravy s rumunskou registrační značkou, která byla složená z vozu Mercedes Benz a přípojného vozu, zjistili, že šestatřicetiletý cizinec není držitelem příslušného řidičského oprávnění, které je nezbytné pro řízení jízdní soupravy. Řidič při kontrole navíc nepředložil osvědčení o registraci vozidla od přípojného vozu. U řidiče policisté provedli dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Policisté zjištěné přestupky zadokumentovali a předají je do správního řízení. Vzhledem k tomu, že cizinec přes Českou republiku pouze projížděl a nezdržuje se zde, existovalo důvodné podezření, že by se mohl vyhýbat správnímu řízení, proto mu policisté uložili kauci ve výši 10 000 korun. Kromě toho mu policisté zakázali další jízdu a na místě mu zadrželi řidičský průkaz,“ doplnila další případ Dana Čírtková s tím, že se policisté z dálničního oddělení Velký Beranov budou na tyto kontroly zaměřovat i nadále nejen v rámci běžného výkonu služby, ale také při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích. „Kontrolovat budou zejména dodržování nejvyšší přípustné hmotnosti, uložení nákladů a také zdali řidiči mají pro řízení jízdních souprav potřebná řidičská oprávnění,“  uzavřela tisková mluvčí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 20.02.2018 10:50




0 +
 

Hlavní zprávy