Řidiči zaplatili letos na Vysočině na kaucích už téměř šest milionů korun

Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově uložili v průběhu měsíce října třicet kaucí, od začátku letošního roku je to celkem 267 kaucí v celkové částce 5 823 000 korun.

uniweb weby

Hlídky z Velkého Beranova z tohoto počtu uložili 238 kaucí za částku přesahující pět milionů korun. Jen v průběhu měsíce října uložili policisté na dálnici D1 řidičům za porušení právních předpisů souvisejících s provozem vozidla a způsobem přepravy nákladu třicet kaucí za 890 000 korun.  Zbývající kauce mají na svém kontě policisté z jednotlivých dopravních inspektorátů a oddělení silničního dohledu na Vysočině. 

V minulém týdnu odhalili policisté z Velkého Beranova na dálnici dva řidiče nákladních aut, kteří manipulovali s tachografem. „Oběma cizincům uložili policisté blokovou pokutu a provozovatelům přepravy, v jejichž vozech bylo zařízení umožňující manipulaci s tachografem nainstalováno, uložili kauci sto tisíc korun. Třicetiletý muž turecké státní příslušnosti jel uplynulé pondělí s nákladním vozem Daf s návěsem ve směru na Prahu. Při kontrole záznamů z karty řidiče policisté zjistili, že řidič jel po dálnici, ačkoli zařízeí v tu dobu zaznamenávalo přestávku. Na tachografu chyběla data od ranních hodin a policisté dále zjistili, že je v nákladním voze zařízení umožňující manipulaci s tachografem,“ popsala dva případy Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.    
Další obdobný případ odhalili policisté na stejném místě o den později, když zastavili nákladní soupravu tvořenou vozem Volvo a návěsem. „Řidičem byl jednačtyřicetiletý muž ze Slovenska, Při kontrole tachografu policisté zjistili údaje, které neodpovídaly skutečnosti, šetřením odhalili, že také v tomto voze je zařízení umožňující manipulaci s tachografem. Část zařízení policisté zajistili. Oba cizinci se v souvislosti s manipulací s tachografem dopustili přestupku, za který jim policisté uložili blokové pokuty. Co se týče podezření na správní delikt ze strany provozovatelů přepravy za instalaci zařízení ve voze, rozhodli policisté o uložení kauce ve výši sto tisíc korun, vzniklo totiž důvodné podezření, že by se mohli vyhýbat správnímu řízení v České republice. Kauci oba řidiči na místě složili, stejně tak zaplatili uložené pokuty. Oba zjištěné správní delikty policisté zadokumentovali a předali je k projednání příslušnému správnímu orgánu,“ dodala tisková mluvčí.

Denně se na kontrolách kamionové dopravy v našem kraji podílejí policisté se speciálním vozem, které bylo pořízeno z finančního daru Kraje Vysočina. „Vůz Mercedes Benz má speciálně upravenou nástavbu a jeho výbavu tvoří veškeré vybavení potřebné k provedení celkové kontroly vozidla a kontroly dodržování předpisů upravujících provoz zejména kamionové dopravy. Ze speciální výbavy jde například o soupravu mobilních vah pro statické měření Tenzo TW-10, prostředky pro měření všech rozměrů vozidla, klíče pro vyhodnocení tachografů a prostředky pro kontrolu technického stavu vozidla - jako jsou hloubkoměry na kontrolu hloubky drážek dezénu pneumatik, inspekční kamera do dutin nebo měřič propustnosti světla a odrazivosti povrchu na měření zatmavení skel u automobilů. Ve vozidle jsou dvě samostatná plně vybavená pracoviště umožňující zpracování výsledků provedených kontrol a jejich následnou dokumentaci,“ popisuje Dana Čírtková. 

Drobných přestupků, ale i závažných porušení zákona, se dopouštějí čeští i zahraniční řidiči. „Řidiči zejména z třetích zemí často nedodržují zákonem stanovené bezpečnostní přestávky a falšují tachografy. Někteří používají buď vypínače na tachografech, nebo magnety. To znamená, že zapnou elektrický impuls, tachograf nepíše a přitom oni jedou. Na digitálních tachografech to je obdobným způsobem jen s tím rozdílem, že na digitálním tachografu je to poznat z výtisku karty řidiče. Mezi nejčastější porušení zákona ze strany řidičů kamionů patří nedodržování denní doby jízdy a nedodržování bezpečnostních přestávek. Policisté v rámci provedených kontrol zjistili také další závažná porušení, a to manipulaci s tachografem pomocí magnetu nebo speciálně vyrobeného a nainstalovaného zařízení, které řidič ovládal dálkovým ovládáním a vypínal si tak tachograf v případě potřeby. Kontrolou záznamové karty tachografu policisté zjistili i řadu velmi závažných porušení – řidič jel na cizí kartu jiného řidiče.  
Policisté proto v takových případech na místě rozhodují o uložení kauce ve výši 100 000 korun. Pokud řidič kauci nesloží, může mu policista zabavit doklady k vozidlu a k nákladu a zakázat mu pokračování v jízdě. Průběh a výsledek kontroly policisté zadokumentují a případ oznámí příslušnému správnímu úřadu, který může udělit sankci dopravci i řidiči. Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta až do výše 10 000 korun a dopravci hrozí pokuta až 500 000 korun. Řidiči nákladního vozidla může také správní orgán uložit zákaz řízení až na jeden rok. Méně závažné přestupky policisté na místě řeší uložením pokuty v blokovém řízení. V těchto případech může pokuta dosáhnout částky 2 000 korun,“ uzavírá tisková mluvčí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 01.11.2016 12:48




0 +
 

Hlavní zprávy