S prarodiči na školních zahradách i na Vysočině

Akce Týden s prarodiči na školních zahradách se uskuteční také na Vysočině a připojí se kní také dvě školy z regionu. První z nich – Mateřská škola Kamarád v Novém Veselí zve všechny rodiče a prarodiče na svou zahradu 3. dubna od 9.45. V Mateřské škole Mozaika v Jihlavě jsou zase prarodiče i rodiče vítáni 26. dubna v 15.30.

uniweb weby

Týden s prarodiči na školních zahradách je celostátním projektem programu Skutečně zdravá škola a má za cíl umožnit prarodičům a rodičům sdílet své zahradnické zkušenosti a dovednosti s dětmi a zároveň pomoci školám znovu oživit jejich zahrady. 

Do Mateřské školy Kamarád v Novém Veselí zavítají prarodiče v pondělí a akce se uskuteční na školní zahradě, na které bude během dne společnými silami proveden jarní úklid. Děti získají zkušenosti od svých prarodičů budou utužovat vztahy jak vzájemně mezi sebou, tak s přírodou.

Mateřská škola Mozaika v Jihlavě připravuje Odpoledne s rodiči a prarodiči na školní zahradě ve středu 26. dubna od 15.30. Na programu bude společné probouzení školní zahrady, sázení rostlinek i výroba chodníčku. Prarodiče budou s dětmi povídat o zahradničení a o tom, jak to bylo dřív. Dále bude připraven krátký program na téma jarní kouzlení a den všichni zakončí společným posezením u ohýnku.

Celostátně se akce uskuteční v týdnu od 24. do 30. dubna. Zapojením se do akce a zveřejněním fotek a článku na svém školním blogu na webu Skutečně zdravé školy se zúčastněné školy mohou zapojit do soutěže o hodnotné ceny.  Akce je určená pro všechny školy zapojené do programu Skutečně zdravá škola. K dnešnímu dni je to 257 škol z celé České republiky. 

Iniciátoři akce vycházejí z faktu, že nejlepší způsob, jak děti naučit jíst ovoce a zeleninu je poskytnout jim příležitost si vypěstovat své vlastní. Během Týdne s prarodiči na školních zahradách budou školní zahrady v některých případech obnovovány a někde pouze připravovány na jarní setí a sadbu. Vypěstované potraviny mohou být následně využity ve školní jídelně. Prarodiče přináší na zahradu nejen své zkušenosti a znalosti, ale také nadšení z toho, že mohou pomoci dobré věci. 

Program Skutečně zdravá škola 

Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého školního stravování. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. Program funguje pod záštitou Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství. Do programu se mohou zapojit mateřské, základní i střední školy. Mohou se pokusit o získání bronzové, stříbrné a zlaté medaile za splnění kritérií programu Skutečně zdravá škola. Momentálně je zapojeno 257 škol z celé České republiky a 22 z nich již splnilo bronzová kritéria. Program Skutečně zdravá škola je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky a nadací RSJ.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 02.04.2017 05:56




0 +
 

Hlavní zprávy