Sběrna tříděných odpadů v Pelhřimově se otevřela veřejnosti

Den otevřených dveří ve sběrně tříděných odpadů v Technických službách města Pelhřimova se uskutečnil ve čtvrtek 13. října, přiblížil problematiku odpadového hospodářství obyvatelům města.

uniweb weby

„Většina lidí si myslí, že odevzdáním například plastů do žlutých kontejnerů nebo papíru do modrých kontejnerů třídění končí, není tomu tak. Tímto krokem celý proces teprve začíná,“ sdělila vedoucí střediska odpadového hospodářství Eva Hamrlová.

Svozový vůz takto vytříděné složky doveze do sběrného dvora na třídící linku a dochází k tzv. dotřiďování. Například PET lahve se dále třídí dle barev: modrá, zelená, čirá a mix. Dále se vytřiďují duté plasty, plastové obaly z drogerie, folie čirá, barevná atd. U papíru dochází ke třídění na měkký nebo-li smíšený papír a tvrdý tzn. kartony. A v neposlední řadě se na třídící lince vytřídí zbytkový směsný komunální odpad, který do tříděných odpadů nepatří.

Jednotlivé vytříděné komodity se lisují do balíků a předávají se k dalšímu zpracování. U zpracovatelů pomocí různých technologií dochází k recyklaci materiálu a dalšímu využití. „Například z recyklovaného papíru se v nedaleké Červené Řečici vyrábí toaletní papír, v jiných provozovnách se z tohoto materiálu vyrábí sešity, ubrousky, papírové utěrky a podobně,“ řekla Eva Hamrlová. Recyklovaný plast se může stát výchozím materiálem pro tak různorodé produkty jako je nové oblečení nebo protihlukové stěny, koberečky do aut. Z plastových fólií, které patří k nejčastěji recyklovaným materiálům, se vyrábí pytle na odpadky.

„V roce 2015 bylo vytříděno celkem 2.064,701 tun druhotných surovin jako papír, plasty, kovy, sklo a nápojové kartony. Tyto odpady byly odkloněny od ukládání na skládku. Bylo tím uspořeno 1567,26 tuny emisí CO2 ekv. a 36 150 521 MJ energie,“ zhodnotila loňský rok Eva Hamrlová a pokračovala: „Doufáme, že den otevřených dveří napomohl odvrátit myšlenku, že technické služby sváží vše na jednu hromadu a poté odvezou na skládku, a že lidé, kteří se přišli podívat se něco zajímavého, nového dozvědělia budou se těšit na naše další setkání.“

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy