Sobotní benefiční koncert v Novém Městě na Moravě

V sobotu 25. listopadu se od 17.00 uskuteční v evangelickém kostele v Novém Městě na Moravě. Na koncertu zazní také česká premiéra mše od Františka Ignáce Tůmy. Výtěžek koncertu podpoří aktivity Střediska Diakonie Českobratrské církve evangelické v Myslibořicích, které se mimo jiné zaměřuje na péči o osoby s Alzheimerovou nemocí a jiným typy demencí.

uniweb weby

Novoměstské pěvecké sbory Novocantus a Naenia doplněné o brněnský smíšený sbor Lumír podpoří aktivity Střediska Diakonie ČCE Myslibořice, které se mimo jiné stará také o lidi postižené Alzheimerovou chorobou.

„Myslím si, že k prodloužení boje s panem Alzheimerem je důležité být aktivní. Trénovat neustále mozek –sudoku, křížovky, společenské hry (Pexeso, dáma), puzzle, slovní kopaná, čtení nahlas, vzpomínání, cizí jazyky, hudba a zpěv,“ popsala své pocity paní Nina Baláčková, který onemocněla Alzheimerem ve svých devětačtyřiceti letech. Prevenci boje s touto nevyléčitelnou nemocí se rozhodly podpořit také pěvecké souboru Novocantus a Naenina z Nového Města na Moravě posilněné o smíšený pěvecký soubor Lumír z Brna. Tyto tři soubory vystoupí na společném benefičním koncertu v sobotu 25. listopadu 2017 od 17:00 hodin v evangelickém kostele v Novém Městě na Moravě. Výtěžek koncertu bude věnován Středisku Diakonie v Myslibořících, které provozuje takzvaný domov se zvláštním režimem určený právě pro nemocné s Alzheimerovou chorobou. Součástí benefice bude také krátké představení domova a práce s nemocnými, ale také pomoci rodinám, protože toto onemocnění bývá označováno jako nemoc celé rodiny. Proč, to vysvětluje Pavla Hýblová, lektorka České alzheimerovské společnosti: „Nemocní s demencí často reagují nečekaně a neadekvátně na danou situaci, potřebují nepřetržitou podporu již v druhém stadiu demence bez ohledu na to, zda rodina chodí do práce či je jich tolik aby se mohli střídat. Péče je fyzicky, a hlavně psychicky náročná a je důležité předcházet konfliktům, které mohou nastat. Rodina se dostává do sociální izolace, když nemá možnost nebo nechce pomoc s péčí o blízkého člověka. Také je náročné zjištění pro potomky, že existuje možnost zdědit tuto nemoc.“

Středisko plánuje své aktivity rozšířit právě také do Nového Města. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 22.11.2017 14:11




0 +
 

Hlavní zprávy