V Kraji Vysočina obhájila vítězství sociální demokracie

Pouze dva kraje zůstaly po krajských volbách 2016 oranžové a jedním z nich je i Kraj Vysočina. Nicméně hnutí ANO, které zvítězilo v devíti regionech, vysočinskou ČSSD téměř dotáhlo. Z 45 krajských zastupitelských křesel získala Česká strana sociálně demokratická jedenáct mandátů, ANO devět a KDU-ČSL sedm míst v budoucím 45členném Zastupitelstvu Kraje Vysočina. Drtivě největší počet hlasů získal současný hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek 4 297.

uniweb weby

Voleb do krajského zastupitelstva na Vysočině se zúčastnilo přes 37 % oprávněných voličů (přes 154 tisíc), kteří z více než 19 % hlasovali pro ČSSD, lehce přes 17 % se přiklonili ke kandidátům za hnutí ANO a bezmála 14 % hlasů voličů získala KDU-ČSL, která tak bude mít v krajském zastupitelstvu sedm svých členů, stejně jako v aktuálně končícím období. KSČM volilo přes 11 % lidí, kteří straně dopřáli šest krajských mandátů, přitom jich do roku 2016 měli 11, a ODS je na svých aktuálních pěti křeslech (9,1 % ).

Zbylé mandáty z celkových 45 si rozdělí Starostové PRO VYSOČINU v čele s pacovským starostou Lukášem Vlčkem (6, 84 % hlasů = čtyři křesla) a Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů (6,41 % = tři křesla).

Na žádný z mandátů nedosáhlo uskupení TOP 09 a Zelení, které kandidovalo pod názvem Žijeme Vysočinou (4, 96 %) a ani Starostové pro občany (4,95 %).

Kdo bude rozhodovat v Radě Kraje Vysočina v následujících čtyřech letech, jaké strany budou vládnout a jaké se naopak dostanou do opozice, zatím není jasné. To ukáží až jednání v nejbližších dnech.

Zatímco v minulých krajských volbách dominovaly opoziční strany vládní úrovně, v letošním roce mají nejsilnější pozici vládní strany. Celkově v krajských i senátních volbách slaví úspěch hnutí ANO. Zvítězilo v devíti krajích (Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji) a jeho kandidáti se dostali do druhého kola ve většině senátních obvodů. Naopak největší ztrátu utrpěla ČSSD, která přišla o dominantní postavení v devíti krajích. V Zatupitelstvu Kraje Vysočina ztrácí šest mandátů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 08.10.2016 20:15




0 +
 

Hlavní zprávy