Stateční žáci převzali v Hrotovicích ocenění za záchranu tonoucí dívky

Na konci února se v obci Slavětice prolomil tající led pod patnáctiletou dívkou, která se okamžitě začala topit. Žáci 4. a 7. třídy ze základní školy v nedalekých Hrotovicích však pohotově zareagovali a dívku zachránili. Za svůj odvážný čin proto minulý týden obdrželi ocenění z rukou zástupců obou obcí a Kraje Vysočina.

uniweb weby

Při záchranné akci zachovali školáci Sabina, Nela, Adam a Petr chladnou hlavu a instinktivně se rozdělili do dvou skupin.

„Zůstaly jsme s Nelou na břehu u přítoku rybníka a volaly jsme na Magdu, ať se pokusí rukama odstrkávat od kusů ledu směrem k nám. Kluci mezitím utíkali přes hlavní silnici k nejbližšímu domu k Hájkům, kde ve stodole vzali žebřík,“ popisuje třináctiletá Sabina, která patří k dobrovolným hasičům. Ačkoli je na podobné scénáře teoreticky připravená, sama přiznala, že v praxi je taková situace mnohem víc stresující.

Podle krajské radní Jany Fialové (ČSSD) by ale ani mnozí dospělí nedokázali takto pohotově zasáhnout, a proto od ní za Kraj Vysočina obdrželi žáci Základní školy Hrotovice dárky v podobě flash disku, knihy rekordů či lámané čokolády.

Slavnostního předávání se zúčastnili také starostka Hrotovic Hana Škodová (nez.) a starosta Slavětic René Moravec (Hasiči Slavětice), od nichž děti převzaly také čestné plakety s poděkováním. Jana Štefánková z Nadace ČEZ všem čtyřem věnovala rodinnou vstupenku do Aqua Palace v Praze a přítomní zástupci Policie ČR Dana Čírtková a Jaroslav Haza, kteří mysleli především na bezpečí, darovali malým zachráncům reflexní batůžek, ledvinku i další reflexní prvky.

Text: Vendula Kadlecová
Foto: kr-vysocina.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 13.03.2017 15:57




0 +
 

Hlavní zprávy