Stavba krajského domova pro seniory v Havlíčkově Brodě finišuje. Po novém roce se zabydlí i noví klienti

490 kalendářních dnů mají stavaři od května minulého roku na stavbu nového křídla krajského domova pro seniory v areálu Nemocnice Havlíčkův Brod. „Stavba za více než 142 miliónů korun je téměř z 85 procent dokončena.

uniweb weby

 Stavební firma pracuje na interiérech, pokládají se podlahy, osazují světla, probíhá propojení staré a nové části domova, zanedlouho začnou terénní úpravy okolí stavby,“ popisuje aktuální stav náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla. Stavba nového domova pro seniory na Husově ulici je podpořena 100 miliónovou dotací z Ministerstva práce a sociálních věcí. Krajský domov pro seniory bude mít už v příštím roce k dispozici dalších 109 míst především pro klienty s demencí a Alzheimerovou chorobou.

Nový čtyřpodlažní objekt domova pro seniory v okrajové části areálu krajské Nemocnice Havlíčkův Brod má půdorys písmene L a přímo sousedí se současným domovem. Nachází se v místech bývalého Pavilonu 10/Plicního pavilonu, který už delší dobu nebyl využíván. Jeho existenci bude připomínat původní vchodový portál, kterým je osazena hlavní hala s recepcí a portál se tak stal dominantou společných prostor domova. Nové křídlo domova pro seniory tvoří železobetonový monolit, velkoryse osázený velkými okny, objekt má plochou střechu připravenou pro částečnou vegetační úpravu. V přízemí nového křídla je pamatováno i na zázemí budoucí mateřské školy pro zhruba dvacítku malých školáků. Pro ně bude přizpůsobena část parku v blízkosti domova. „Jsem rád, že v přízemí objektu je počítáno s prostory pro mateřskou školu. Havlíčkobrodské maminky to jistě ocení,“ řekl  starosta města Havlíčkův Brod Jan Tecl

 Ve čtvrtém nadzemním podlaží bude k dispozici 34 lůžek v režimu domova pro seniory. Podle ředitelky domova Hany Hlaváčkové půjde ze 70 – 75 % o klienty, kteří mají vážné zdravotní, především pohybové problémy. První až třetí podlaží s 75 lůžky jsou určeny pro klienty s různými typy demencí a Alzheimerovou chorobou. „Péče o ně bude řešena komunitním způsobem. Budou sdruženi v takzvaných rezidencích po 10 až 12 klientech. Těchto skupin bude v domově sedm. Každá rezidence má vlastní terasu, kuchyňku s vybavením a sesternu s 24 hodinovou službou,“ říká ředitelka krajského Domov pro seniory Havlíčkův Brod  Hana Hlaváčková. „Pokoje jsou projektovány pro jednu až dvě osoby. Jsou prostorné, světlé s velkými okny se skleněným zábradlím, aby i klienti upoutaní stále na lůžko měli plný výhled. Domov bude mít k dispozici také aktivizační prostor pro cvičení a terapie,“ doplňuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk. Jak uvedl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl, v současné době je na území města nedostatečná kapacita míst v domovech pro seniory. Vznik nových lůžek proto vítá.

 Po dokončení stavby přijde na řadu pečlivý úklid všech prostor domova a především vybavení domova novým nábytkem, některé části, především pak vestavěné skříně budou muset být vyrobeny na míru. V případě, že všechny veřejné zakázky proběhnout bez problémů a domov bude dovybaven v plánovaných termínech, mohli by se první klienti nastěhovat během zimy 2019.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 22.08.2018 22:13




0 +
 

Hlavní zprávy