Stovky dětí si zpestřily závěr školního roku cyklistickou štafetou Klimatour

Letos se uskutečnil už sedmý ročník ekologické cykloštafety Klimatour. Peloton cyklistů propojil základní a mateřské školy v Okříškách, Starči, Želetavě, Lesonicích, Jakubově u Moravských Budějovic a Šebkovicích. Akce se tradičně konala pod záštitou Martina Hyského, politika Projektu Zdravý Kraj Vysočina a MA21.

uniweb weby

„Peloton spojuje obce a školy v Kraji Vysočina. Propaguje zdravý životní styl a ekologickou dopravu. Podporuje chování šetrné k životnímu prostředí, vůli k zachování dobrého klimatu a také sousedskou sounáležitost. Prostřednictvím cyklistického pelotonu si mezi sebou školy předávají symbolickou štafetu, ať už se jedná o výrobek samotných žáků nebo například publikaci o obci,“ uvedl radní Martin Hyský.


Do letošního ročníku se ve dnech 19. - 21. Června 2018 zapojilo více než pět stovek žáků, kteří si vždy na úvod nachystali různá vystoupení. Například ve Starči předvedly děti skladbu s bubnováním na židle, v Želetavě zase taneční a hudební vystoupení, která nacvičily v rámci školní akademie. Během programu, který potom ve spolupráci s Krajem Vysočina nachystal Spolek KUŠ a Státní zdravotní ústav, se děti účastnily soutěží a odpovídaly na otázky na témata ochrany životního prostředí a třídění odpadů. Zúčastnily se kvízu k bezpečné jízdě na kole nebo si vyzkoušely poskytování první pomoci. Velký úspěch měla hymna Klimatour, kterou si žáci v každé škole zazpívali společně s organizátory. Se svými učiteli potom využili možnost připojit se k pelotonu a část cesty ho na kole doprovodili. K pelotonu se připojil také zástupce Evropského regionu Dunaj-Vltava, kterému Kraj Vysočina letos předsedá. 


Akci Klimatour 2018 podpořili i regionální výrobci s malou ukázkou svých produktů. Ve Starči nachystala pro děti občerstvení Cukrárna U Sandrů, v Lesonicích umožnila Rolnická společnost Lesonice ochutnávku čerstvých mléčných výrobků v nově otevřené podnikové prodejně. V Šebkovicích se na zajištění občerstvení podílela Jatka Šebkovice a své výrobky představily také společnosti Litobal a Veli.

 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 25.06.2018 17:21




0 +
 

Hlavní zprávy