Studenti z Třebíče a Pelhřimova se zúčastní jízdy zručnosti traktorem a zemědělské olympiády

Jízda zručnosti s traktorem a vlekem a zemědělská olympiáda pro studenty středních zemědělských škol a učilišť se uskuteční v pátek 25. listopadu v rámci 22. ročníku veletrhu Vzdělání a řemeslo na Výstavišti v Českých Budějovicích, zúčastní se jí studenti z Třebíče a Pelhřimova.

uniweb weby

S ostatními studenty z České republiky se utkají také studenti středních zemědělských škol z Třebíče a Pelhřimova. Za Třebíč to bude Stanislav Malý, Radek Mezlík, Mojmír Ciešlak a Vít Špaček, za Pelhřimov Tomáš Pleticha, Monika Janošťáková a Jiří Pakosta.  
Účastníky jízdy zručnosti čeká nelehká trasa, která obsahuje několik překážek a záludností, kde rozhoduje jak rychlost, tak přesnost. Zbrklost se zde příliš nevyplácí. Překážky stejně jako v minulých letech zapůjčí a postaví Střední odborné učiliště Blatná. 
Žáky, kteří se zúčastní zemědělské olympiády, čeká prověření nejen z teoretických znalostí o zemědělství, ale ukážou také své dovednosti. „Jednou z disciplín je dojení z umělého vemene, dále odhad hmotnosti živého zvířete, manipulace s kupou slámy a poznávání semen a klasů polních plodin,“ prozrazuje za pořadatele Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR. Olympiádu připravuje Zemědělský svaz za pomoci a asistence pracovníků katedry Zootechnických věd z výše Jihočeské univerzity. 

Také Vysočina potřebuje mladé do zemědělství

„Zemědělství není bohužel  pro mladé příliš atraktivní, střední zemědělské školy a učiliště se potýkají s nedostatkem studentů a některé školy jsou dokonce rušeny. Tuto soutěž vnímáme jako jednu z možností, jak zaujmout mladé návštěvníky veletrhu, kteří sem chodí pro inspiraci a rozhodují se, jaký obor svého studia si zvolí,“ říká  Martin Pýcha. 
Soutěže jízda zručnosti traktorem a zemědělská olympiáda nejsou jedinou aktivitou zaměřenou na mladé lidi. V rámci projektu Zemědělství žije! pořádá Zemědělský svaz ČR každý týden po celé České republice programy pro děti a mladé lidi. „Zábavnou formou je učíme poznávat hospodářská zvířata a také plodiny. Zemědělství není jen hnoji, jak se mnozí mladí domnívají, ale právě o nových technologií a systémech, které pomáhají na polích i v péči o zvířata,“ doplňuje Soňa Jelínková, koordinátorka projektu Zemědělství žije!



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 19.11.2016 19:20




0 +
 

Hlavní zprávy