Studentka na praxi: Líbí se mi, jaký vztah má sestřička domácí péče se svými pacienty

Studentka Vysoké školy polytechnické v Jihlavě Veronika Krejčová se rozhodla, že si v rámci povinné praxe vyzkouší povolání zdravotní sestry v domácí péči, a to konkrétně v Charitní ošetřovatelské službě při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Průvodkyní jí byla zdravotní sestra Daniela Staňková, s níž koncem dubna absolvovala její každodenní pracovní režim.

uniweb weby

Pro studentku to byla jedinečná zkušenost. „Vždycky mě domácí péče zajímala, a proto jsem si chtěla vyzkoušet, co všechno obnáší. Musím říct, že skutečnost mě zaujala ještě více,“ uvedla Veronika Krejčová. Nezapomněla zmínit, že ošetřování pacientů přímo u nich doma je úplně něco jiného než práce v nemocnici, kde už praxi splnila dříve. „Moc se mi líbí, jaký má sestřička domácí péče vztah se svými pacienty. Přijde k nim domů, ošetří je, zeptá se, co je nového a prohodí s nimi pár slov. Na lidech je pak vidět, jak jsou za takovou návštěvu rádi,“ podělila se studentka o svůj postřeh z praxe po boku charitní sestřičky. 

Zároveň ale podotkla, že domácí péče může mnohé sestry odradit. „V nemocnici máte v dosahu doktory, tady jste zodpovědná za vše sama. Na druhou stranu se ale můžete poradit s kolegyněmi, případně máte telefon, takže lze v případě nutnosti zavolat i lékaři,“ uvažovala s tím, že vedle toho obdivuje, jak sestry v domácí péči zvládají dennodenní jízdu autem a orientaci ve městě. „To se časem naučíte, je to o zvyku,“ usmála se Daniela Staňková. 

Například u Františka Šimka z Havlíčkova Brodu si Veronika Krejčová pod dohledem sestry vyzkoušela převaz defektu u palce nohy. Klient Charitní ošetřovatelské služby si ho totiž už před lety rozřízl o střep a rána od té doby opakovaně zlobí. Nedávno se rozhodl využít službu domácí péče a už nyní vidí změnu k lepšímu. „Je opravdu znát, když se o zranění stará profesionál. Jsem se sestřičkami z Charitní ošetřovatelské služby moc spokojený,“ pochválil pracovnice sám František Šimek. 

Charitní ošetřovatelská služba při Oblastní charitě Havlíčkův Brod funguje od samého počátku organizace, tedy letos již šestadvacet let. Působí ve městech Havlíčkův Brod, Chotěboř, Přibyslav, Golčův Jeníkov, Světlá nad Sázavou a Ledeč nad Sázavou. Všeobecné zdravotní sestry jezdí přímo za klienty domů, a to na základě doporučení praktického lékaře, který stanoví i harmonogram návštěv dle zdravotního stavu pacienta. Výkony hradí zdravotní pojišťovna. 

Zájemci o studentskou praxi či o pracovní místo zdravotní sestry v Charitní ošetřovatelské službě se mohou ozývat personalistce havlíčkobrodské Charity Markétě Jedličkové, e-mail:  personalni@charitahb.cz, telefonní číslo 734 435 226.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy