Studium na střední škole ve Francii táhne

Další čtyři studenti z Kraje Vysočina budou mít možnost studovat na střední škole ve Francii – v partnerském regionu Grand Est

uniweb weby

Další čtyři studenti z Kraje Vysočina budou mít možnost studovat na střední škole ve Francii – v partnerském regionu Grand Est. Poté, co úspěšně prošli pohovory v rámci programu Rok v Champagne-Ardenne, což je regionální verze programu Rok ve Francii, byli navíc tento týden zařazeni do stipendijního programu Kraje Vysočina dle Pravidel Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendií pro studium na zahraniční střední škole.

Kraj Vysočina každoročně vyhlašuje možnost přihlásit se do studijního programu Rok v Champagne –Ardenne, který probíhá pod záštitou Francouzského institutu v Praze a školského úřadu v Remeši. Český středoškolák tedy může absolvovat jeden školní rok na střední škole typu lyceum za stejných podmínek jako mají francouzští středoškoláci, přes týden bydlí na internátě a víkendy tráví u hostitelské rodiny. I když se na francouzských lyceích školné neplatí, přesto náklady na roční studijní pobyt českého studenta ve Francii přesáhnou 100 tis. Kč. Zájemci o studium na zahraniční střední škole mají tedy možnost požádat si dle pravidel Rady Kraje Vysočina o stipendium, které pokryje zhruba třetinu celkových nákladů. „V letošním roce Kraj Vysočina podpořil všechny čtyři žadatele a po úspěšném absolvování školního roku v regionu Grand Est budou mít nárok na finanční příspěvek 41 000 Kč. Naším cílem je motivovat studenty k setrvání v zahraničí celý školní rok, aby dobře poznali zemi, kulturu, jiný typ výuky a život ve francouzské rodině. Finančním bonusem zároveň chceme ulehčit jejich rodinným rozpočtům,“ uvedla Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.


„Zájem o studium ve Francii má stoupající tendenci, což nás velmi těší. Momentálně již máme umístěné dvě studentky na lyceu ve městě Romilly-sur-Seine a Châlons-en-Champagne. Pro další dva studenty budou školy známy do konce června,“ doplnila radní Jana Fialová.


Program Rok v Champagne-Ardenne je velká podpora mezinárodních vztahů Kraje Vysočina a partnerského francouzského regionu Grand Est. Od vzniku programu v r. 2010 jej do této doby úspěšně absolvovalo 13 studentů z různých míst a škol Kraje Vysočina. Stipendia však nejsou určena pouze pro studium na střední škole ve Francii, ale zájemci si mohou žádat i na svá studia v dalších partnerských regionech Kraje Vysočina, a to Dolním Rakousku, Finsku, Slovensku, Ukrajině, Bělorusku nebo Číně.



  • Jana Čermáková, odbor školství, mládeže a sportu

    Krajský úřad Kraje Vysočina

  • tisk@kr-vysocina.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
15.06.2018 11:23




0 +
 

Hlavní zprávy