Svátek sousedů v Pelhřimově za účasti Evropského regionu Dunaj-Vltava

Dle vzoru Francouze Atanase Périfana, zakladatele Svátku sousedů, už pátým rokem utužují své sousedské vztahy obyvatelé pelhřimovských ulic Říčanského a Mikuláše z Pelhřimova.

uniweb weby

Dle vzoru Francouze Atanase Périfana, zakladatele Svátku sousedů, už pátým rokem utužují své sousedské vztahy obyvatelé pelhřimovských ulic Říčanského a Mikuláše z Pelhřimova. K příjemné atmosféře nemalým dílem přispívají i místní obchodníci, kteří otvírají své obchůdky, aby nabídli různé laskominy a zázemí pro organizaci této už tradiční akce. Letošní přátelské setkání místních obyvatel bylo ozvláštněno o informace o Evropském regionu Dunaj-Vltava.

 „Uvědomila jsem si, že se tady v ulici potkáváme, pozdravíme, ale tím to i ve většině případů končí. Proto mě napadlo zkusit sezvat lidi ke společnému neformálnímu posezení," vzpomíná na počáteční impuls k organizaci akce Michaela Doubková. Nápad se ujal a na první ročník dorazilo přibližně čtyřicet lidí. V loňském roce to byla už šedesátka občanů všech věkových kategorií. „V dnešní uspěchané době je příjemné na chvíli se zastavit, posedět a podebatovat se sousedy nebo zavzpomínat", doplňuje další z organizátorek akce. Možná i z tohoto důvodu založily organizátorky kroniku, do níž se účastníci podepisují, vkládají fotografie a zapisují své postřehy.

A protože je dobré utužovat sousedské vztahy i přeshraničně, ozvláštnila letošní setkání krátká prezentace aktivit Evropského regionu Dunaj-Vltava. „Podobné sousedské slavnosti probíhají na území celého evropského regionu nejen na konci května, například Evropský den sousedů v Plzni, Oslava dne sousedů v rámci Voixfest ve Welsu, ale i v průběhu celého leta, jako třeba Zažít Jihlavu jinak. V rámci aktivit vysočinského předsednictví se bude Evropský region Dunaj-Vltava prezentovat na řadě z nich,“ doplňuje náměstek hejtmana Pavel Pacal, předsedající evropského regionu pro rok 2018.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 06.06.2018 11:05




0 +
 

Hlavní zprávy