Svět cínových vojáčků přiblíží v Jihlavě

Od pátku 9. února bude v prostoru malého výstavního sálu Muzea Vysočiny Jihlava otevřena výstava Svět cínových vojáčků. Představí produkci firmy manželů Grégrových z Velké Bíteše, která se 25 let věnuje výrobě cínových miniatur. Vojáčci v uniformách z různých historických období budou v jihlavském muzeu k vidění do 8. dubna.

uniweb weby

„Výstava nabízí pohled na starobylé řemeslo cínařství a především seznamuje s výrobou atraktivních cínových figurek vojáčků. Představuje bohatou produkci manufaktury manželů Grégrových z Velké Bíteše, která se 25 let věnuje výrobě cínových miniatur v té nejvyšší kvalitě. Návštěvníci se mohou těšit na detailně zpracované a v těch nejpestřejších uniformách vymalované figurky z různých historických období. Většina z nich náleží do éry napoleonských válek, které se bitvou u Štoků roku 1805 dotkly i Jihlavska.

Kromě připomenutí si časů dětských her může být návštěva výstavy i inspirací pro vlastní pokusy s litím cínových vojáčků. Jako příklad mohou posloužit vystavené pomůcky k lití figurek a videoprezentace vysvětlující tento proces.

Boje napoleonských válek připomenou kulky do pušek nalezené na bitevních polích u Štoků a u Slavkova či dioráma z téže bitvy. Veřejnost si může prohlédnout také ukázku historického cínového nádobí z muzejních sbírek, které se vyrábělo i v samotné Jihlavě a zdobilo stoly místních měšťanů,“ přiblížil expozici kurátor výstavy Radim Gonda.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy