Světový bronz Matěje Mezery z havlíčkobrodského gymnázia

Matěj Mezera završil své studium na Gymnáziu Havlíčkův Brod i úspěšné tažení středoškolskými matematickými a přírodovědnými soutěžemi, když na 48. ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády obdržel bronzovou medaili.

uniweb weby

Úvod soutěže provázely problémy, protože organizátoři neměli přeložené znění úloh do těch správných jazyků, překlady řešili na poslední chvíli a nakonec soutěžícím oznámili, že mají přijít až druhý den.

„Pak už se Matěj mohl soustředit na soutěž samotnou. Na jejím začátku musel odevzdat veškerou elektroniku včetně mobilního telefonu, aby se nemohl spojit s nikým, kdo by mu pomohl s řešením úkolů, zároveň mu byl přidělen hlídač – průvodce, který obstarával veškerou komunikaci s vnějším světem, dokonce i na toaletu provázeli soutěžící borce organizátoři. Soutěž samotná sestávala ze dvou úloh praktických – experimentálních a tří teoretických, na vyřešení měli účastníci celkem pět hodin. Zatímco třídní profesorku a matematičku Zuzanu Šimůnkovou a fyzikáře Václava Vydláka zajímal především obsah všech úloh, moje maličkost se starala o technické a organizační zabezpečení soutěže,“ popisuje Hynek Bouchal, ředitel havlíčkobrodské školy.

Matěj se dostal mezi 390 finalistů z 86 zemí a soutěžící obdrželi celkem 64 zlatých medailí, 71 stříbrných a 102 bronzových. Rozdíly mezi jednotlivými pořadími činily často jen několik desetin bodu.

„Nezbývá než Matějovi poděkovat za úžasnou reprezentaci školy, Kraje Vysočina i České republiky a popřát mu stejně úspěšné studium vysokoškolské i následnou profesní kariéru,“ dodává Hynek Bouchal.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
04.08.2017 20:11




0 +
 

Hlavní zprávy