Takhle tady žijeme....

O tom, že v Kraji Vysočina probíhá proces transformace, už bylo napsáno několik informací. Tentokrát přinášíme zprávu o tom, jak se v těchto transformovaných domácnostech žije jejich obyvatelům.

uniweb weby

O tom, že v Kraji Vysočina probíhá proces transformace, už bylo napsáno několik informací. Tentokrát přinášíme zprávu o tom, jak se v těchto transformovaných domácnostech žije jejich obyvatelům. Život klientů v Komunitním bydlení se podobá životu běžné populace se všemi povinnostmi a radostmi všedního dne. Někteří klienti chodí do práce, jiní se starají o chod domácnosti, nakupují, uklízí, vaří a užívají si aktivně volný čas.

Jak uvedl první náměstek hejtmana Kraje Vysočina Pavel Franěk, Domov Háj, příspěvková organizace Kraje Vysočina poskytuje službu domov pro osoby se zdravotním postižením ve velkém ústavním objektu, umístěném uprostřed lesů poblíž Ledče nad Sázavou. A tak není divu, že proces transformace byl určen právě pro tyto obyvatele. Před cca 6 roky byl zrekonstruován jeden objekt komunitního bydlení ve Světlé nad Sázavou pro 6 klientů a v letošním roce se do druhého objektu ve Světlé nad Sázavou nastěhovalo dalších 6 uživatelů domova pro osoby se zdravotním postižením.


Ve čtvrtek 7. června se všech šest klientů vyjelo podívat do Havlíčkova Brodu, kde navštívili Festival sociálních služeb. Měli možnost si vyzkoušet socializačně-aktivizační činnosti vybraných organizací, které spolupracují s obdobnou cílovou skupinou, a inspirovat se pro rozšíření nabídky v jejich komunitním bydlení.  Klienti byli velmi spokojeni.


V neděli 10. června potom navštívili Domov Háj a Komunitní bydlení ve Světlé nad Sázavou dobrovolníci Dobrovolnického centra Fokusu Vysočina, se kterým má Domov Háj uzavřenu smlouvu o spolupráci. Dobrovolníci měli možnost seznámit se s činností organizace, a především s procesem transformace sociálních služeb. V rámci programu si prohlédli i zázemí pro činnost v organizaci, seznámili se s chodem domácností v komunitním bydlení, a hovořili s klienty. Touto aktivitou byl významně posílen význam dobrovolnické činnosti, a pokud se najdou noví zájemci o tuto činnost v Domově Háj, mohou kontaktovat metodika organizace Mgr. Františka Čapka, 603 566 734, capek@domovhaj.cz.


Život v transformovaných organizacích tak plyne přirozeným způsobem a jeho uživatelé zažívají pocit volnosti, svobody a radostí všedních dní.

  • Táňa Křížová, odbor sociálních věcí

    Krajský úřad Kraje Vysočina

  • tisk@kr-vysocina.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 11.06.2018 13:25




0 +
 

Hlavní zprávy