Telč letos slaví výročí od zápisu na seznam UNESCO

Tento rok se v Telči nese ve znamení oslav. Město bylo před pětadvaceti lety zapsáno na seznam světového kulturního dědictví a zároveň také uplynulo pětačtyřicet let od uzavření Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Kromě slavnostní konference, která se uskuteční za týden, lidé mohou navštívit výstavu fotografií památek z listu.

uniweb weby

Na seznam světového kulturního dědictví UNESCO byla Telč připsána před čtvrt stoletím. Zařadila se tak k významným památkám, kterým označení zvýšilo přestiž a hlavně návštěvnost. Kromě slavnostní konference se při této příležitosti koná výstava pětadvaceti velkoformátových panelů, autorem fotografií je LIbor Sváček. Zachycuje na nich dvanáct památek z listu, ale i nehmotné dědictví.

Díky organizaci UNESCO se v Telčí zvýšil turistický ruch. „Lidé se rádi jedou podívat na město, snažíme se také pořádat hodně akcí,“ uvedla vedoucí Kulturního odboru Věra Peichlová. Kromě vyšší návštěvnosti ale žádné další výhody značka UNESCO pro Telč nepředstavuje. Například s penězi si město musí poradit samo. „Žádné finanční přínosy to pro nás nemá, naopak spíš musíme více investovat. Většina akcí, které na náměstí pořádáme mají vstup zdarma,“ poukázala Ivana Krejčová z Odboru rozvoje a územního plánování.

Výstava, kterou lidé mohou až do konce března navštívit, se koná v Hasičském domě na náměstí. Vystavené fotografie zobrazují památky z různých úhlů a také nehmotné dědictví v podobě Jízdy králů, masopustu a dalších. „V Telči je krásný pohled na řadu domků, problémem při focení je ale neustálý pohyb kolem,“ popisuje autor fotografií Libor Sváček. Nejraději ale město fotí z leteckého pohledu, kdy nejlépe vynikne ostrovní charakter náměstí.

Součástí programu slavnostní konference bude podle Ilony Ampapové z Národního památkového ústavu prezentace doby Zachariáše z Hradce. V rámci konference dojde také k představení knihy Telčské panství. Řeč bude i o zámku a Národním Geoparku Vysočina.

Na letošní výročí navazuje také Česká televize, která v těchto dnech vysílá druhou sérii pořadu Národní klenoty, moderovanou opět Miroslavem Táborským. V první řadě těchto krátkých dokumentů se tvůrci věnovali dvanácti památkám z listu světového dědictví. Ve druhé sérii navazují s objekty, které o svůj zápis teprve usilují. Jedná se například o lázeňské město Luhačovice nebo pevnost Terezín. 

Kraj Vysočina se může pyšnit nejvyšším počtem UNESCO památek. Mezi ně patří Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, třebíčská židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa a nakonec historické centrum Telče. Právě Telč byla společně s Českým Krumlovem a Prahou na seznam zapsána jako první. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy