Workshop o jezuitských řádových domech v Telči

Národní památkový ústav v Telči pořádá ve čtvrtek 2. a v pátek 3. listopadu v sídle telčských památkářů, v Lannerově domě v Telči odborný workshop pro zájemce z řad odborníků i veřejnost Ideální podoba řádového domu. Série přednášek seznámí posluchače s příklady jezuitských domů včetně telčské koleje, jejíž průzkum se uskutečnil v rámci projektu Telč a jezuité, řád a jeho mecenáši.

uniweb weby

Čtvrteční večer bude věnován barokní, potažmo jezuitské architektuře a stavitelství v českých zemích, o níž pohovoří významné osobnosti z oblasti dějiny umění a architektury nejen barokního období, jimiž jsou profesor Jiří KroupaRichard Biegel. Následující den vystoupí se svými příspěvky kromě členů projektového týmu také další specialisté s konkrétními případovými studiemi.

Hlavním cílem projektu Telč, jezuité, řád a jeho mecenáši je snaha poznat a popsat fungování řádu v Telči, vztah majitelů panství, členů jezuitského řádu, představitelů katolické církve a městské komunity. Na základě shromáždění dostupných pramenů, jejich analýzy a interpretace se rozvine rozsáhlý výzkum, který umožní aplikaci nabytých znalostí a vypracování metodiky evidence dokladů hmotné kultury.  Pomůže také korigovat mýty a polopravdy, které podporují diskontinuitu pohledu na formování naší národní identity.

Pramenný výzkum se zaměří na dochované archiválie z městského, vrchnostenského a řádového prostředí, zejména pak na výroční zprávy telčské jezuitské koleje. Terénní výzkum odhalí stavební historii budov spjatých s jezuitským řádem a původ drobné barokní sakrální architektury a přinese nové a ucelené informace nejen o stavebněhistorické stránce budov, i o architektech, umělcích a řemeslnících, kteří se na vzniku zmíněných památek a jejich následné výzdobě podíleli. Na základě stavebních zaměření vzniknou i interaktivní 3D modely jezuitských staveb. Zároveň budou odborně prostudovány a popsány zachované movité památky, mezi které patří například církevní mobiliář, obřadní textilie, vybavení jezuitské lékárny, knihy z bývalé jezuitské knihovny, obrazy jezuitských generálů a další předměty, které se vztahují k řádu nebo k tehdejším majitelům panství Slavatům z Chlumu a Košumberka.

Na projektu kromě NPÚ ÚOP v Telči participují Historický ústav AV ČR a Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR. 

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je naplňovat v Kraji Vysočina poslání odborné instituce památkové péče dané zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Telči také zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu, vydává sborník Památky Vysočiny, organizuje cyklus přednášek Rodinné stříbro – Památky kolem nás a provádí archeologické průzkumy. Další informace najdete na www.npu.cz/uop-telc.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy