Tomáš Míka: Ve své tvorbě jsem se snažil nějak vyrovnat s tím, že jsem Čech

Sobotní dopoledne na havlíčkobrodském knižním veletrhu oživil svým autorským čtením básník Tomáš Míka. Předčítal ze své nejnovější sbírky Textové zprávy, která se rozrůstala sedm let a navazuje na oddíl Chybová hlášení v předchozí knize Deník rychlého člověka.

uniweb weby

Tomáš Míka hned na úvod seznámil čtenáře s básní Buď zdráv, která je podle něj především souborem rad inspirovaných zdravotními potížemi samotného autora i jeho okolí. „Utahuji si tam především ze všech těch zdravotních pokynů a doporučení, které se na nás denně valí a přitom jsou často protichůdné,“ vysvětluje Míka, proč se ve své básni pustil do kritiky současných stravovacích trendů a zaručených rad na dlouhověký život.

Rozsáhlou báseň My Češi přečetl v návaznosti na téma letošního veletrhu Kde domov můj a v několika stránkách se mu obdivuhodně podařilo shrnout klady i zápory českého národa. „Žiju tady a vidím, co se kolem mě děje a tohle byla taková moje snaha vyrovnat se s tím, že jsem Čech. Chtěl jsem nějakým způsobem sesumírovat všechno dobré i zlé, i když pro většinu lidí ta báseň vyznívá spíš negativně. Ale když v ní říkám, že jsme národ Palachů nebo Masaryků, rozhodně to myslím upřímně,“ říká autor.

Na otázku, zda mu inspirací k tomuto textu byly i hospodské rozhovory nesoucí se v duchu „já bych to udělal jinak a líp“, odpověděl Míka upřímně: „Samozřejmě, Čechům je hospoda bezpochyby velkou inspirací,“ směje se.

Celá sbírka včetně krátkých próz je doplněna ještě o fotografie Měsíce, jejichž autorkou je původem argentinská vystudovaná chemička Patricia Calabria. „Žiju s Italkou a tato fotografka zase s Italem, takže jsem se k ní dostal přes italskou komunitu v Praze,“ vysvětluje spisovatel. „Samotný Měsíc však žádnou zvláštní symboliku nemá. Jen se mi ta série snímků moc líbila a říkal jsem si, že by tyhle fotky mohly tvořit takový samostatný vizuální oddíl mé knihy,“ uzavírá Míka.

Text a foto: Vendula Kadlecová



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 15.10.2016 15:30




0 +
 

Hlavní zprávy