Třebíč je pátým městem s chytrou lavičkou

Město Třebíč se stalo teprve pátým městem, které se může pochlubit chytrou lavičkou. Ta je jedním z dalších prvků koncepce Smart Cities. Díky funkcím chytré lavičky ji mohou návštěvníci na přestupním terminálu využít nejen k sezení, ale také k nabití mobilu nebo bezplatnému připojení k WIFI hotspotu.

uniweb weby

Město v roce 2016 uzavřelo memorandum o spolupráci se společností E.ON Česká republika. Instalace chytré lavičky je několikátým výsledkem této spolupráce. Chytrá lavička zajišťuje propagaci konceptu Smart Cities.

„Rozvoj technologií je rychlý a naše město nechce být pozadu, proto jsme nabídku na spolupráci od společnosti E.ON neodmítli a díky ní tu dnes můžeme mít tuto speciální, v republice ojedinělou, lavičku,“ řekla na adresu nové chytré lavička místostarostka Marie Černá a dodala, že lavička je pro občany jednou z viditelných aktivit vedle např. elektronických úředních desek, městských elektro kol, WIFI a USB nabíjení v autobusech nebo mobilní aplikace Mobilní rozhlas.

Co umí chytrá lavička CapaSitty

•Funguje na ostrovním systému bez datových a elektrických kabelů.

•Díky bateriím funguje, i když není na přímém slunečním světle. Celoroční provoz se ještě bude testovat.

•Pomocí dvou USB portů nebo indukčního bezdrátového standardu dokáže nabíjet telefony, tablety a další přenosná zařízení.

•Vytváří bezplatný WIFI hotspot.

Lavička vážící přibližně tři sta kilogramů je vyrobena z nového extra tuhého betonu, který by měl být čtyřikrát pevnější než klasický stavební beton. Části lavičky jsou vyrobeny z oceli a kovu, povrch je tvořen dřevem. Na zadní části jsou připojeny solární panely o výkonu 150 W. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy