Urban Exploration a podzemní fotografie Jakuba Hodra v Jihlavě

Ve středu 21. září bude v Domě Gustava Mahlera v Jihlavě vernisáží zahájena v 17.00 mimořádná výstava urban exploration fotografií. Jejich autorem je hojně sledovaný urbexer Jakub Dino Hodr.

uniweb weby

Urban Exploration, zkráceně Urbex je poznávání opuštěných míst vybudovaných člověkem. Tato místa přitom často nejsou oficiálně veřejně přístupná. Naopak často není možné je běžně navštívit či spatřit. Urbex se tak často pohybuje na hranici ilegality, protože průzkumníci musí téměř vždy překonávat překážky jako ploty, ostnaté dráty, části budov, zabezpečení, ochranku, psy či riskantní terén,“ popisuje Jakub Koumar z Domu Gustava Mahlera

Všichni průzkumníci se ale podle jeho slov řídí jedním nepsaným pravidlem:  „Neodnášej nic než fotografie, nenechávej nic než stopy“, případě autora Jakuba Hodra je rozšířeno o: „Zabij pouze čas“. „Přes možnost nálezu cenných předmětů se přísně brání odnášení předmětů a násilnému vniknutí do domů, do nichž nevede přirozená cesta. Jakuba Hodra za poznáváním táhne především nadšení a posedlost zachycovat na fotografii a do vzpomínek minulost, genia loci, atmosféru a emoce z opuštěných míst,“ dodává Jakub Koumar.
Jakub „Dino“ Hodr se narodil v Hradci Králové, kde vystudoval SOŠ veterinární. Odmalička tíhnul ke kreativním zálibám. Touha zaznamenávat opuštěná místa a podzemní světy na fotografie se u něj probudila okolo roku 2009. Nejčastěji za nimi putuje po České republice a sousedních zemích. Jeho největší vášní jsou opuštěné podzemní prostory, nemocnice a pitevny. Svou rozsáhlou sbírku fotografií představuje veřejnosti na Facebooku.

 Výstava Opuštěné světy potrvá do 19. listopadu a zájemci si ji mohou prohlédnout  v září od úterý do neděle mezi  10.00 a 12.00 a od 13.00 do 18.00, v říjnu a listopadu od úterý do soboty 10.00 a 12.00 a od 13.00 do 18.00.
Více informací
.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy