Hlavně aby nebyl nemocný sám, zaznělo na hospicových dnech

Pro odbornou, ale i laickou veřejnost pořádala Oblastní charita Pelhřimov v týdnu od 6. listopadu hned několik akcí v rámci šestého ročníku Dnů domácí hospicové péče.

uniweb weby

V pondělí 6. listopadu dopoledne se studenti pelhřimovského gymnázia zapojili přednáškou "Sešit pro děti, kterým někdo zemřel". V 17 hodin sloužil Mši svatou v kostele sv. Bartoloměje želivský opat Jáchym Šimek. Ten se pak také setkal s veřejností v Městské knihovně Pelhřimov, kde zaznělo spoustu jeho moudrých a laskavých slov. Nechyběly jeho životní zkušenosti, zajímavé literární zdroje, vysvětlení pojmů spojených s hospicovou péčí nebo to, že i smrt může být krásná. Jako nejdůležitější fakt opat připomněl, že umírající by především neměli být sami. 

Na úterní konferenci s názvem Hospicová péče se netýká pouze dospělých určenou nejen pro odbornou veřejnost se v prostorách Městského úřadu sešly zhruba čtyři desítky účastníků. První dva bloky byly věnované dětské paliativní péči. „Poslední třetí blok jsme zaměřili na paliativní péči doma, v domově pro seniory a v nemocnici. Posluchači mohli porovnat paliativní péči u dětí z několika pohledů, protože v čele řečníků se vystřídali vrchní sestra novorozenecké JIP, sociální pracovnice, zdravotní sestra mobilního hospice a také zástupci Zlaté rybky, která plní přání nemocným dětem,“ přibližuje Markéta Fuchsová, koordinátorka Dnů domácí hospicové péče z Oblastní charity Pelhřimov, a pokračuje: „Téma bylo těžké a došlo i na slzy. Moc rádi bychom poděkovali všem zúčastněným, že se o toto nelehké téma zajímají a chtějí se v této oblasti profesně vzdělávat.“

Čtvrteční workshop v pelhřimovské nemocnici patřil pracovníkům z gynekologicko- porodnického oddělení a navázal na téma perinatální hospicové péče, péče o mrtvě narozené dítě a péče o rodičku po ztrátě dítěte. Domácí hospicovou péči Iris zastupoval multidisciplinární tým Oblastní charity Pelhřimov ve složení Vendula Mazancová, sociální pracovnice Jana Kůrková, koordinátor projektu Markéta Fuchsová, psycholožka Denisa Vrbová a zdravotní sestra Petra Marynets. Z gynekologicko–porodnického oddělení se pracovního setkání zúčastnil primář Tomáš Svoboda s vrchní sestrou Jitkou Plášilovou, s další lékařkou a sestrou z oddělení. Cílem setkání bylo hlavně zmapovat potřeby porodnicko-gynekologického oddělení. „Mluvili jsme o tom, jak nyní probíhá porod plodu bez srdeční akce nebo s vadou neslučitelnou se životem. Účastníci se shodli na tom, že péče o ženy po ztrátě dítěte je v pelhřimovské nemocnici zajištěna, ale zatím chybí potřebná návaznost po propuštění. V nemocnici by uvítali psychologa, který by s rodinami mluvil, ocenili by větší propojení s úřady zajištěné zdravotně–sociálním pracovníkem. Prvním krokem ke změně je ovšem vzdělání pracovníků v dané problematice. Na závěr přínosného setkání padly jasné kroky, které by gynekologicko-porodnické oddělení uvítalo, a bylo tak lépe postaráno o celé rodiny po ztrátě dítěte.

Na závěr týdne se v pátek 10. listopadu v rámci Dnů domácí hospicové péče již popáté setkali pracovníci pelhřimovské charity s pozůstalými na akci Plamínek vzpomínek. V úvodu setkání v městské knihovně zazněly skladby studentů ZUŠ pod vedením paní Viktorie Fukové a paní Evy Chýnové. Na hudební začátek navázal duchovním slovem pelhřimovský vikář Josef Sláčík, který svou řeč zakončil společnou modlitbou. Setkání nebylo jen v duchu smutných vzpomínek, ale zavzpomínalo se i s úsměvem na mládí, plesy a zábavy.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 14.11.2017 09:32




0 +
 

Hlavní zprávy