V brodské porodnici je v létě nejrušněji

Za letošní rok se do konce července v porodnici v Havlíčkově Brodě narodilo celkem 824 dětí. Velký podíl na tomto počtu má právě sedmý měsíc v roce, kdy se narodilo 123 dětí.

uniweb weby

Hodnotu zvyšuje také fakt, že brodskou nemocnici navštěvují i maminky z bližšího či vzdálenějšího okolí.
„Vážím si toho, že jsme rodičkami stále vyhledávanou porodnicí a že je její spádovost opravdu široká. Jezdí k nám maminky nejen z Vysočiny, ale i z Chrudimska, Kutnohorska, Prahy a dalších odlehlejších měst,“ říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Pavel Antonín. I letos by tedy nemocnice mohla překročit hranici 1400 porodů za rok.

Že se nejvíc dětí rodí právě v letních měsících, vycházelo z porodních statistik už v předešlém roce. Minulý červenec čítal 120 miminek, srpen dokonce 136. Dlouhodobý průměr těchto měsíců tvoří 130 novorozeňat. Nehledě na léto je pak podobně hojný také prosinec s číslem jen o čtyři menším než srpen.

Vedou Aničky a Jakubové

Prozatím se rodí více holčiček než chlapců. Nejoblíbenější dívčí jména jsou například Anička, Eliška a Terezka. U chlapců jsou to Jakub, Jan či Tomáš.

Stejně jako neklesá počet novorozeňat, nesnižují se ale bohužel ani čísla dětí narozených s nízkou porodní hmotností. Už 164 z nich letos potřebovalo péči jednotky intermediární péče, kde jsou hospitalizovány a vyžadují nepřetržitý a speciální dohled lékařů a sester. Celkem se v brodské nemocnici narodilo 54 miminek s vahou pod 2500 gramů.

Rooming in

Primářka dětského oddělení Magdalena Chvílová-Weberová ročně pečuje přibližně o 30 dětí, které se narodily v pásmu těžké nezralosti – neváží tedy víc než 1500 gramů.

Podle ní je prioritou péče v tamější nemocnici respekt k rytmu dítěte, maximální snaha o takzvaný rooming in u nezralých dětí. "Žádná maminka nemusí od dítěte odejít, celou dobu mají možnost neomezeného kontaktu. Ihned po porodu je dítě přikládáno k matce, maminky i tatínky nabádáme k co nejčastějšímu a nejčasnějšímu klokánkování, což znamená těsný kontakt kůže na kůži s maminkou, mazlení a jemné doteky pro miminko, k dispozici jsou pelíšky a polohovací pomůcky. Všechna miminka jsou přiložena k prsu maminky do šedesáti minut po porodu," vysvětluje princip rooming inu primářka dětského oddělení.

Na oddělení existuje také speciální pokoj pro maminky, které potřebují pomoc s laktací i po odchodu z porodnice. S tím souvisí, v rámci podpory a udržení kojení, následná péče v podobě poradny pro kojící maminky nebo pro výživu dětí a prevenci obezity. Nabízí se i půjčovny pomůcek pro podporu laktace v komplexu novorozeneckého oddělení nemocnice. Dotazy kojících žen jsou zodpovídány prostřednictvím telefonní „horké linky“ nebo průběžně skrze internetovou poradnu kojeni.hb@onhb.cz a vyziva-deti.hb@onhb.cz.

Autorka textu: Petra Hušnerová, foto: Vendula Kadlecová, obě účastnice Letní žurnalistické školy KHB 2016


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.08.2016 15:15




0 +
 

Hlavní zprávy