V České republice je celkem šestatřicet průmyslových mlékáren, ale jako všude v Evropě i u nás v Čechách je jeden velký problém. „Tím je nadbytek mléka, cenový vývoj mléka je nyní, na konci letní sezony, na kumulované ceně 7,80 Kč. Velký nadbytek mléka ovlivňuje i chování světového trhu,“ vysvětluje Jiří Kopáček. Česká republika je podle jeho slov v mlékárenském průmyslu typická jednou věcí. Jiří Kopáček si ake myslí, že to negativní dopad.„Pryč z republiky je vyváženo velké množství mléka, loňský rok to bylo 19 %, letos jsme zatím za šest měsíců na 250 milionech litrů mléka, což je dvacet procent více než loni.“
Pozitivní ale je, že se pokles některých komodit zastavil a dokonce u některých produktů se dokonce pokles změnil v posilování. „Zastavil se například propad výroby jogurtů, nyní jde u něj o rostoucí trend. Pozitivní vývoj je také u sýrů. Přírodní sýry jsou v plusu 0,2 %, tavené sýry mají nárůst o čtyři procenta,“ pokračuje Jiří Kopáček.
Nejhorší situace je podle Jiřího Kopáčka v dovozu. „Dovoz do naší republiky je až příliš vysoký, dovolil bych si říci, že je dokonce až nezdravý. Z celkového počtu se dováží více než 40 % výrobků. Co se týká sýrů, těch se dováží kolem 46 %. Podle mě je vina i na orgánech, které by měli být spravedlivější k výrobkům jak českým, tak z dovozu. Situace se mění především kvůli Polsku a jeho výrobkům,“ ukončuje Jiří Kopáček.
Autor: Michaela Poláková