V Dukovanech začíná mezinárodní prověrka WANO, potrvá do začátku dubna

Ve čtvrtek 23. března bude v Jaderné elektrárně Dukovany zahájena čtvrtá prověrka světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren WANO PEER REIEW. Mezinárodní tým odborníků provede během dvou týdnů kontrolu bezpečnosti provozu první jaderné elektrárny na českém území.

uniweb weby

Tým povede Gabor Vamos z maďarské JE Pakš. Ve skupině 25 expertů jsou vedle zástupců zemí organizovaných v Moskevském centru WANO i experti z center WANO z USA, Francie, Číny a Pákistánu.

Prověrka se týká všech definovaných oblastí dle nových výkonnostních cílů a kritérií WANO, aktualizovaných a doplněných po havárii ve Fukušimě. Jednou z prověřovaných oblastí je také kontrola, jak elektrárna pracuje s doporučeními vycházejícími z analýz událostí a zkušeností ve světě. Kontrolní mise WANO také poslouží elektrárně při prověřování stavu příprav druhého reaktorového bloku na další dlouhodobý provoz, o jehož povolení současné době žádá.

Prověrce předcházela přípravná část, během které se tým leader mise a další odborníci seznámili se stavem naší elektrárny a také byly dojednány detaily pro přípravu a konání této prověrky. Při důkladné prohlídce, která začne v pátek 24. března, budou experti kontrolovat stav elektrárny a sledovat dodržování pravidel BOZP, kontrolovat stav zařízení, značení i pořádek ve všech jejich prostorách s cílem najít a definovat náměty na další zaměření kontrol.

Hlavní část sledování výkonů činností, rozhovorů a pozorování proběhne v týdnu od pondělí 27. do pátku 31. března a nalezená zjištění poslouží k pojmenování potencionálních oblastí pro zlepšování. Ve čtvrtek 6. dubna odpoledne proběhne nejdůležitější část kontroly. Vedení dukovanské elektrárny budou po jednotlivých oblastech prezentovány výsledky kontrol. Úkolem elektrárny Dukovany pak bude připravit nápravná opatření k nápravě zjištění expertní mise.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy