V Havlíčkově Brodě se rozloučili s Imrichem Gablechem

Poslední rozloučení s generálem Imrichem Gablechem se uskutečnilo ve středu 28. prosince odpoledne v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Havlíčkově Brodě, jeden z posledních veteránů RAF zemřel v pátek 16. prosince.

uniweb weby

Zesnulého pilota RAF symbolicky pozdravila přeletem nad Havlíčkovým Brodem ve 12:59, minutu před začátkem pohřbu, letka Gripenů Armády České republiky, obřad ukončila slavnostní salva hradní stráže a zazněla česká hymna. Rozloučit se s Imrichem Gablechem přišlo několik stovek lidí. 

Imrich Gablech zemřel ve věku 101 let a byl jedním z posledních žijících letců sloužících za druhé světové války v RAF.
Narodil se 4. listopadu 1915 na Slovensku a po vzniku Slovenského štátu přeletěl jako pilot z Piešťan do Polska, kde ho ještě v tomtéž roce zatkla sovětská tajná služba jako špióna a byl odsouzený na pět let nucených prací do gulagu, kde trpěl podvýživou, z níž dočasně oslepl. V roce 1941 ho po vzpouře odsoudili na dalších deset let. Po napadení SSSR 22. června 1941 nacistickým Německem ho Rusové propustili a v říjnu 1941 se dostal do Velké Británie, kde se přihlásil k českým jednotkám RAF.
Po válce pracoval v Praze v Ruzyni a následně v Havlíčkově Brodu, kde byl v únoru 1949 propuštěn  z vojenské služby.
Jako pilot RAF neunikl komunistické perzekuci ani vězení.
V roce 2009 odbržel od prezidenta Řád Bílého lva, v roce 2015 byl ve sto letech jmenován do hodnosti brigádního generála. Jeho válečné aktivity oceňovali také představitelé Polské a Slovenské republiky, kteří ho v posledních letech života navštěvovali v Havlíčkově Brodě.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy