V jaroměřické Corridě s Markem Vašutem

Více než stovka diváků přivítala nadšeným potleskem v sobotu 4. března v restauraci Corrida v Jaroměřicích nad Rokytnou českého divadelního a filmového herce, filmového a herního dabéra, moderátora, fotografa a básníka Marka Vašuta. Přijal pozvání Městského kulturního střediska a města Jaroměřice nad Rokytnou.

uniweb weby

Ve vzpomínkovém pořadu s fotografiemi Káťa a krokodýl aneb 50 let v šoubyznysu dokázal jeho protagonista, že není jen skvělým hercem, ale i výborným a zábavným vypravěčem. Hned na začátku programu podotkl, že pokud jsou historky hezké a zábavné, nemusí být za každou cenu pravdivé…

Film Káťa a krokodýl (1965) byl celovečerním debutem o jednom prázdninovém dni v hlavním městě režisérky Věry Šimkové-Plívové. Veselý film vypráví o jednom prázdninovém dni pražských dětí a o tom co se stane, když se zvířata ze školního koutku živé přírody ocitnou doma v koupelně. Hlavnímu protagonistovi Marku Vašutovi bylo tehdy sotva pět let. 

Inspirován především svým dědečkem z matčiny strany Antonínem Burešem, nadšeným ochotníkem, kreslířem a především vynikajícím karikaturistou spojil svůj následující život s herectvím, zvláště v pozdějším věku filmovým. 

Po maturitě na gymnáziu Jana Nerudy pokračoval ve studiu a roku 1983 ukončil DAMU v Praze. Své první role hrál v Národním divadle v Brně (1983-1984), od roku 1985 do roku 1992 (s výjimkou let 1990-1991, kdy pobýval jako stipendista Lee Strasberg Theatre Institute v USA) vystupoval v Národním divadle v Praze.

Po ukončení angažmá v ND odešel do svobodného povolání, podnikal v oblasti módy, herecky spolupracuje s televizí, zahraničními filmovými produkcemi, pražskými divadly a dabingem, moderuje společenské akce i televizní pořady. V roce 2002 vydal sbírku básní pod názvem Humanet, s jeho uměleckými fotografiemi, malířskými a další výtvarnými pracemi je veřejnost seznamována na řadě výstav. Marek Vašut se také stal v roce 2016 moderátorem obnovené televizní soutěže Chcete být milionářem.

Průlomovou rolí jeho kariéry se stal boxer Vilda Jakub, hlavní postava filmu Pěsti ve tmě (1986). K jeho dalším významným rolím patří například mladý konstruktér Pavel Jaroš (Hauři - 1987) nebo zkorumpovaný policista Bílek (Divoká svině - 1990). Titulní roli sehrál i v divácky úspěšném seriálu Detektiv Martin Tomsa (1994-1997) a televizním dramatu Milenec lady Chatterleyové (1998), za níž získal výroční cenu Filmového a televizního svazu (FITES).

Marek Vašut patří k vyhledávaným představitelům epizodních rolí zahraničních produkcí, o jeho popularitě v polovině 90. let svědčí opakovaná vítězství v anketě Mr. Film časopisu Kinorevue. V 90. letech byl Marek Vašut jednou z prvních celebrit, které se objevily v televizní reklamě.

Sobotní zábavný pořad v Corridě „Káťa a krokodýl aneb 50 let v šoubyznysu“ sestával ze dvou částí. 

V první fotografické části vzpomínal herec na své herecké začátky a na vynikající herce, s nimiž měl čest hrát nebo kteří ovlivnili jeho umělecký vývoj. Vzpomněl na Oldřicha Nového, s nímž se setkal ve svém prvním filmu Káťa a krokodýl, na Josefa Karlíka, Josefa Kemra nebo na kamaráda Borise Rösnera. Mezi osobnostmi vyzvedl velkého sportovce, kaskadéra a svého učitele boxu Jaroslava Tomsu (†1985), s nímž se kvůli filmu Pěsti ve tmě učil úplně od začátku box. Když se potom film promítal, spousta lidí nevěřila, že je Marek jenom hercem a nikdy profesionálně neboxoval. S Jaroslavem pak kamarádil až do jeho smrti; vyjádřil se prý v tom smyslu, že kdyby neměl svého otce, chtěl by za tátu právě jeho. 

Vedle historek z natáčení poodhalil a popsal i řadu triků a efektů, které režiséři při natáčení využívají, popsal práci maskérů a přiblížil podstatu nejrůznějších obličejových efektů.

Druhé část proběhla v duchu slov Miroslava Donutila „Ptejte se, na co chcete, já vám, na co chci, odpovím.“  Marek Vašut v ní odpovídal na dotazy z řad publika a prozradil i mnohé ze svého soukromí, které si jinak pečlivě chrání.

 Je známo, že se neoženil, což zdůvodnil tím, že brzy pochopil svoji roli „osamělého střelce“ a že nechce opakovat chyby svých rodičů. Prozradil svůj kladný vztah ke všem zvířatům, a že pokud mohl vybrat, vybral by si psa. Ztotožňuje se s anglickým: „Chcete mít čisté ponožky a teplou večeři? Ožeňte se. Chcete mít bezpodmínečnou, krystalickou, věrnou a věčnou lásku? Pořiďte si psa.“ Připustil, že dlouhá léta také úspěšně bojuje s pomluvami, které o něm občas napíše bulvár. Vzpomněl spolupráci s Gábinou Osvaldovou na satirickém pořadu Tele Tele, který ale nejspíš nebude mít žádné pokračování, protože televize se podle jeho názoru už nechtějí soudit s politiky. Neopomněl připomenout, že vůbec první jeho cenzura přišla ze strany televize Nova. Diváky zajímal i jeho vztah k vínu, které tak rád propaguje. Podle svých slov má rád každé víno, které je dobré a kdyby si mohl vybrat, bylo by to Veltlínské zelené. Vařit neumí, zato ale bravurně ovládá mikrovlnku.

Nejlépe se cítí společnosti lidí, s nimiž si má o čem povídat a kteří jsou v podstatě naladěni na stejné vlně a zastává názor, že co se má stát, to se stane. Jeho životním krédem je „Žít a nechat žít.“ Není na Facebooku ani na Twitteru a upozornil všechny, že pokud jim někdo odpoví na Facebooku jeho jménem, rozhodně to nebude on, protože on skončil u mobilu, SMS a e-mailu.

Velmi si váží pořadu Cesty k úspěchu, který moderuje a který mapuje české a moravské podnikatele. Neopomněl připomenout, že se nejedná o žádné zbohatlíky, ale opravdu velmi činorodé lidi, kteří svého úspěch dosáhli dlouholetou prací a zkušenostmi, ale že jim televize věnuje, bohužel, velmi málo časového prostoru.

Zmínil se také, že ne vždy slaví herecká a zvláště režisérská práce úspěšný konec. Jako příklad uvedl příčiny a okolnosti zadlužení Jiřího Pomeje při tvorbě filmu Andělská tvář (2001).

Vrátíme-li se na úplný začátek filmové kariéry Marka Vašuta ve filmu Káťa a krokodýl, musíme trochu upravit druhou část názvu pořadu a k těm padesáti letům v šoubyznysu přidat ještě další dva úspěšné roky. 

A protože Marek Vašut nemá v úmyslu sepisovat své paměti a hodlá připravit další takový vzpomínkový pořad až za dalších 50 let, přejme mu do nich co nejvíce hereckých příležitostí a mnoho pracovních i osobních úspěchů.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy