V Jihlavě proběhla Mezinárodní pěvecká soutěž v operním zpěvu

Zakladatelem soutěže je tenorista Jakub Pustina a už tradičně odborným garantem a předsedkyní poroty je legendární sopranistka Gabriela Beňačková, která se po deseti úspěšných ročnících stala prezidentkou soutěže a soutěž od příštího roku (2018) ponese i její jméno.

uniweb weby

Soutěž pod jménem Gabriely Beňačkové je bezesporu dalším významným krokem ve vývoji soutěže, získání další prestiže a uznáním vysoké kvality napříč celým světem. Gabriela Beňačková je jednoznačně nejúspěšnější česká operní pěvkyně všech dob, která reprezentuje více jak 40 let ČR na nejprestižnějších operních scénách světa, jako je například Metropolitní opera v New Yorku, milánská La Scala nebo Vídeňská státní opera ve Vídni.

„Jedná se o unikátní a prestižní projekt světového významu, který v současnosti patří mezi největší operní soutěže světa a prezentuje město Jihlava minimálně v 60 zemích světa. Během desetileté historie se na soutěži představilo více než 2000 operních pěvců z více než 60 zemí světa. Soutěž je určena mladým operním pěvcům do 35 let věku. Generálním partnerem soutěže je město Jihlava, hlavním partnerem je Kraj Vysočina a firma Innogy,“ popsal Jakub Pustina, zakladatel soutěže.

Letošního ročníku soutěže se účastnili pěvci ze 42 zemí světa. Soutěž je postupová a tříkolová, kde účastníci soutěží s operním repertoárem za klavírního doprovodu.

„Začínáme v lednu propagací, kdy do 60 zemí světa zasíláme na všechny hudební školy, univerzity, divadla a hudební instituce propagační materiály soutěže. Dalším propagačním kanálem ve všech těchto zemích je síť facebook, která v letošním roce aktivně oslovila více než 220 000 lidí. 
První kolo soutěže (jaro 2017) probíhalo v šesti světových metropolích (Varšava, Moskva, Praha, Budapešť, Vídeň a Mnichov), kde spolupracujeme s českými centry, ambasádami, velvyslanci a konzuláty. Zájemci o účast v soutěži se mohou přihlásit bez omezení národnosti z celého světa na libovolné místo prvního kola,“ dodal Jakub Pustina.

Odborná porota 2017

Gabriela Beňačková, soprano (CZ), chairwoman of jury, president of competition, president of artist young program OPERA MLADYCH 

Prof. Alessandra Althoff-Pugliese (USA), Vice President of the International Association of Richard Wagner Societies, President of the Richard Wagner Association in Venice

Charles Olivieri-Munroe (Canada), artistic director & principal conductor of the Cracow Philharmonic Orchestra, chief conductor with Philharmonie Südwestfalen in Germany, honorary chief conductor with the North Czech Philharmonic Orchestra Resident Conductor with the Texas Round Top Festival Institute

Irena Sylya, soprano (Republic of Panama), director of opera, Panama, 

Jakub Pustina, tenor (CZ), director of competition, director of artist young program OPERA MLADYCH, director of opera agency

Ceny v soutěži 2017 - 7 oceněných pěvců

1. cena Heeyun Choi, South Korea, Bass, *1984

2. cena Rafal Pawnuk, Poland, Bass, *1984

3. cena Ahyoung Kim, South Korea, Soprano, *1991

Cena Gabriely Beňačkové 

Marianna Gelenekyová, Slovakia, Soprano, *1981

Mariya Bednarskaya, Russian Federation, Soprano, *1989

Cena OPERY MLADÝCH

Žygimantas Galinis, Lithuania, Baritone, *1990

Deborah Saffery Quinones, Chile, Mezzosoprano, *1987



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 24.10.2017 09:09




0 +
 

Hlavní zprávy