V Polné budou světit unikátní varhany

Unikátní varhany v chrámu Nanebevzetí Panny Marie prošly generální opravou a už v neděli 2. července budou ve. 14.30 vysvěceny pomocným biskupem královehradeckým J. E. Mons. Josefem Kajnekem. Po svěcení se uskuteční setkání s farníky na děkanské zahradě a následovat bude jedinečný varhanní koncert v děkanském chrámu s celosvětově významným tenorem a rodákem z Vysočiny Petrem Nekorancem.

uniweb weby

Královský nástroj vznikl v roce 1708 v rukou varhanáře Jana Davida Siebera a dnes jsou největšími dochovanými varhanami vyrobenými v českých zemích. Rozkládají se na velkém chóru v hlavní chrámové lodi. Mají 32 rejstříků a 1 514 znějících píšťal. Skříň nástroje zhotovil a uměleckými řezbami vyzdobil polenský řezbář Martin Morávek. Restaurování provedlo sdružení tří renomovaných varhanářských firem Dalibor Michek, Dlabal-Mettler a Marek Vorlíček. Generální oprava stála více než deset milionů korun, významně se přitom podílelo město Polná a přispěla také státní finanční podpora Programu regenerace městských památkových zón.

Varhanní koncert v 16.30 zahájí 11. ročník Českého varhanního festivalu 2017. Představí se varhaník Adam Viktora, sopranistka Gabriela Eibenová a tenorista Petr Nekoranec, který se narodil v Nových Dvorech u Polné a od září 2016 je frekventantem Lindemannova programu v newyorské Metropolitní opeře, a to jako první Čech, který byl do tohoto významného dvouletého projektu přijat.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy