V Ratibořicích a Příložanech se naladili na Vánoce

O třetím adventním víkendu proběhlo ve dvou obcích nedaleko Jaroměřic nad Rokytnou - v Ratibořicích a v Příložanech tradiční vánoční tvoření.

uniweb weby

Organizátorkami akcí byly místní ženy a byly určena nejen dětem, ale i dospělým, v obou případech se jich zúčastnila majitelka a aranžérka třebíčského květinářství U Madly Marie Plašková. Ta přišla s radami, pomocí a také se svými výrobky na prodej nebo k objednání a že na obou místech vládla velmi příjemná a pohodová předvánoční atmosféra. 
V Ratibořicích se vánočního tvoření ujala v sále Kulturního domu v sobotu 10. prosince místní stínová organizace Ratibořické ženy, která se ale podle slov zástupkyň organizace Ivany Rodkové a Mileny Nikrmajerové, nebrání případné spolupráci s místními dobrovolnými hasiči. Akci pořádají výhradně místní ženy a její počátky se váží už k roku 2009, kdy se uskutečnilo vůbec první vánoční tvoření. A protože se tehdejší nápad těšil velkému ohlasu a kladným reakcím ze strany obyvatel Ratibořic, rozhodly se Ratibořické ženy jednat i dále. Na vánoční tvoření navázaly v následujících letech i aktivity jarní a podzimní, poslední akcí letošního roku byl zájezd do přírodního a zábavného parku DinoPark v jihomoravském Vyškově. 
Pro všechny účastníky akce bylo připravené skutečně občerstvení, množství několika druhů vánočního cukroví, perníčků a nápojů. Občerstvení, stejně jako i veškerý materiál nezbytný k výrobě vánočních ozdob a variant, byly hrazeny z dobrovolných příspěvků členů organizace a ratibořických spoluobčanů a také ze sponzorských darů. Těmi byly stejně jako v předchozích letech Pekařství Malena, s. r. o., Jaroměřice nad Rokytnou a Tesma, s. r. o., Jaroměřice nad Rokytnou. Jedinou podmínkou účasti na vánočním tvoření bylo podle letáčku dobrovolné vstupné, malé krabičky od zápalek a malá sklenice s bílým šroubovacím víčkem.
Za největší úspěch činnosti organizace Ratibořické ženy považují obě výše jmenované ženy skutečnost, že vesnice začala skutečně žít. Lidé se stýkají, jsou více aktivní, komunikují mezi sebou, a dělí se o své nápady a zážitky. V tomto směru mohou být „Ratibořické ženy“ zcela spokojeny.
Čilý ruch i skvělá nálada panovaly i v neděli 11. prosince v Příložanech, kde vánoční tvoření našlo své zázemí už tradičně v prostorách staré školy, sále dnešního pohostinství. Marie Janoušková, jedna z příložanských organizátorek tvoření, připomněla, že se vlastně jedná o akci „příložanské ženy pro ženy“, která má dvě části. 
Dopoledne bylo zaměřeno na děti. Ty za pomoci pastelek a barev na sklo, pentliček a větviček zdobily čajové svíčky a hrnečky, vyráběly hvězdičky a andílky, kreslily papírové ozdoby a zdobily háčkované stromečky. Odpoledne pak patřilo rodičům, samozřejmě ponejvíce maminkám a babičkám, které si daly za úkol vytvořit poněkud náročnější a větší vánoční ozdoby a dekorace, především svícny a věnce. Vše opět za pomoci zkušené aranžérky Marie Plaškové z  květinářství U Madly. Aranžérka připomněla, že s příložanskými ženami spolupracuje deset let a že je to spolupráce velmi přínosná. Květinářství se má tak možnost prezentovat svými výrobky, některé přímo na místě i prodat a „výtvarníci“ z řad příložanské veřejnosti získávají naopak inspiraci a nezbytné rady pro své tvoření. 
I v Příložanech panovala skvělá tvůrčí atmosféra a pohoda, kterou umocňovala reprodukovaná hudba v podobě vánočních koled, nechybělo příjemné občerstvení a spousta sladkostí pro šikovné děti. Všichni účastníci si domů odnesli nejen své výrobky, ale i spoustu inspirace a nápadů pro tvoření v domácím prostředí.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy