V sobotu oslaví dráha z Moravských Budějovic do Jemnice 120 let

Před sto dvaceti lety vyjely 8. listopadu na trať mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí první vlaky. Vzhledem k počasí, které je často na počátku listopadu velmi nepříznivé, se rozhodli pořadatelé, kterými jsou Město Jemnice a Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě, oslavit 120. výročí tratě už v sobotu 27. srpna.

uniweb weby

Oslavy mají nádech nostalgie, neboť před více než pěti lety byla pravidelná železniční doprava mezi oběma městy zrušena. Marně pak žádalo hejtmanství více než dva tisíce lidí v petici o její obnovení.

Na trati, která byla vroce 1996 vyhlášena kulturní památkou, se natáčela vroce 1997 i známá veselohra Stůj, nebo se netrefím v režii Jiřího Chlumského.

Hlavní program začne na nádraží v Jemnici ve 12.00. Vprovozu bude malá parní železnice, nákladní fotovlak ČD Cargo a modelové kolejiště. Na nádraží v Moravských Budějovicích bude otevřena oblíbená Mašinkárna.

Nejvíce ale jistě zaujmou veřejnost zvláštní vlaky. Historický, tažený lokomotivou zvanou Hurvínek, bude vypraven ze Znojma a do Jemnice dojede v 12.05. Poté pojede ještě do Budějovic a zpět do Jemnice. Na trať vyjede i motorový a vyhlídkový vlak. Odjezdy a příjezdy jsou na plakátech i na stránkách www.svd-jzm.cz.

Více o historii tratě, která zůstala pouze lokální, i když od Dačic ji dělí pouhých dvanáct kilometrů, se zájemci dozvědí na výstavách v kulturním domě v Jemnici a vmuzeu v Moravských Budějovicích.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
26.08.2016 09:19




0 +
 

Hlavní zprávy