V Třebíči představí Lidové písně z Podhorácka

V Muzeu Vysočiny Třebíč se ve čtvrtek 8. prosince uskuteční slavnostní uvedení hudebního nosiče Lidové písně z Podhorácka, výběr z trojdílné knižní sbírky zpívají zpěváci a zpěvačky z Velkobítešska. CD uvedou Eva Tomášová a Silva Smutná a zazní několik písní doplněné vystoupením Národopisného souboru Bítešan. Akce se uskuteční od 17:30 v Kamenném sále třebíčského zámku.

uniweb weby

„Muzeum Vysočiny Třebíč ve spolupráci s brněnským pracovištěm Etnologického ústavu Akademie věd České republiky uskutečnilo v letech 2011-2015 vydavatelský projekt, jehož záměrem bylo zpřístupnit veřejnosti co nejširší výběr lidových písní, které zaznamenali sběratelé od počátku minulého století v oblasti Podhorácka. S finanční podporou Ministerstva kultury České republiky byla vydána zcela mimořádná trojdílná publikace zahrnující sběrné podoblasti Náměšťsko, Velkobítešsko, Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko, Jemnicko, Tišnovsko a část Bystřicka,“ uvedla  Eva Tomášová z Muzea Vysočiny Třebíč s tím, že celkem obsahuje 934 písní, zaznamenaných 77 sběrateli, které jim při zápisu předzpívalo 248 zpěváků ze 121 lokalit. 
„Ve snaze ulehčit přístup k lidovým písním pro běžného zájemce, který není zběhlý v notaci, se v roce 2016 uskutečnilo vydání hudebního kompaktního disku. Audio nosič obsahuje výběr 68 písní z uvedené knižní sbírky, délka zvukového záznamu je 73 minut, zapojilo se 24 zpěváků a muzikantů. Snahou sestavovatele bylo ukázat různorodost tvarů, šíři písňových druhů i rozmanitou uměleckou úroveň či technickou náročnost písní pro reprodukci.
Pro realizaci této hudební nahrávky se sešli zpěváci, zpěvačky a muzikanti z města Velké Bíteše, jejich příbuzní, přátelé a rodáci. Jsou to interpreti různého věku i pěveckých zkušeností tak, jak se lidé v místním společenství obvykle setkávají při různých příležitostech, kdy zaznívají školené i neškolené hlasové projevy. Ostatně takto lidová píseň na Podhorácku žila ve své původní podobě a ve svých starších funkčních vazbách. V hlavním hudebním doprovodu zaznívá akordeon a v několika písních housle a flétna. 
Jedna z vzácných předností lidové písně je její snadnost pro každého, kdo má hlas a chuť zpívat, od raného věku až po poslední roky životního běhu. Věříme, že písňový výběr na tomto hudebním nosiči, najde své uplatnění mezi všemi, kteří vnímají lidovou píseň jako společníka a milého průvodce na cestě životem,“ uzavírá Eva Tomášová.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy