V třebíčském Alternátoru začala výstava věnovaná 60. výročí časopisu ABC

Autíčka, letadélka, rakety, rytíři, domečky či velké zámky a hrady… To vše lze ode dneška spatřit v Ekotechnickém centru Alternátor v Třebíči. Samozřejmě mluvíme o modelech – nikoli však ledajakých. Jedná se o průřez toho nejlepšího, co vyšlo v legendárních „déčkách“ časopisu ABC. Tedy vystřihovánkách milovaných miliony chlapců a děvčat.

uniweb weby

Časopis poprvé vyšel v roce 1957 (zvětšeninu první titulní strany na výstavě také najdete), vystřihovánky začaly v časopisu vycházet o pět let později. Tou zcela první byl model Gagarinovy rakety Vostok, na dnešní dobu celkem jednoduchý – ale tradice, po níž následovaly tisíce dalších modelů, tím byla zahájena a trvá dodnes. Proto je výstava sestavena chronologicky od Vostoku až po dnešek. Pro návštěvníky Alternátoru je zdarma k dispozici je i aktuální číslo.

„Pro mě je ábíčko kultovní časopis,“ prozradil při zahájení předseda spolku EKOBIOENERGO, z. s., Richard Horký, coby zřizovatel Alternátoru. „V současné době se navíc nedostává lidí pro technické obory a ABC podle mě přispívá k tomu, aby děti měly o techniku zájem.“

Na výstavě však nejsou k vidění „pouze“ stovky kusů vystřihovánek, ale také ukázky proslulých komiksů. Kdo by neznal Strážce, Příběhy malého boha, Kruanova dobrodružství, Galaxii, Tvrz a další?

„Komiks je velký fenomén, který se pojí s ábíčkem,“ vysvětlil šéfredaktor časopisu Zdeněk Ležák. „Ten má tradici od prvního čísla a pokračuje dodnes. Kromě vystřihovánek a komiksů zde můžete ale také vidět různé artefakty vztahující se k ábíčku.“

Zdeněk Ležák výstavu připravil společně s jedním z největších sběratelů ábíček, Josefem Kropáčkem. Ten se může pochlubit nejen tím, že má všechny díly časopisu, ale také doslova encyklopedickými znalostmi o každém modelu.

„Například s již zmíněnou první vystřihovánkou, tedy Vostokem, přišel pan Vlastislav Toman, který se inspiroval vystřihovánkou z jednoho německého časopisu,“ sdělil s tím, že on sám modely lepí už od svých sedmi let. Podle něj jsou mezi sběrateli ale velmi ceněné i různé drobné předměty například v podobě tužek, které časopis vydával v rámci své propagace.

Časopis za totality platil také za jakéhosi pomocníka v tom, jak překonat potíže s nedostatkem spotřebního zboží. Mládež chtěla fotografovat – leč fotoaparáty nebyly, anebo pro ni byly finančně nedostupné. Totéž třeba s rádiem. V ábíčku proto vyšla vystřihovánka dnes již legendárního fotoaparátu Dirkon, který pracoval čistě na bázi camery obscury, nebo návod na sestavení rádia Máj (později i třeba i Diana). I tyto zajímavosti, které řadu dětí přivedly k technice, jsou na výstavě vystaveny.

Součástí výstavy je interaktivní část, kde návštěvníci mohou skládat a lepit papírové město. Jedná se o velmi jednoduché vystřihovánky například v podobě hranolů či válců, které děti mohou obarvit pastelkami a navzájem si je slepit k sobě. Na ploše 7x3 metry by tak postupně mělo vyrůst množství domečků, krajina, auta a další objekty – sice ne tak dokonalé jako z běžných „ábíčkovských“ vystřihovánek, ale přesto velmi pěkných.

„Na výstavě v Brně se toho ujali také tamní modeláři, kteří tyto vystřihovánky doplnili i normálními modely z časopisu,“ dodal Zdeněk Ležák. „Vznikl tak velmi působivý model, který nakonec obsahoval 1237 trojrozměrných objektů. Díky tomu se dostal i do České knihy rekordů.“

Nabízí se tedy otázka  – kolik modelů asi vznikne v Třebíči? Uvidíme po skončení výstavy, která v Alternátoru potrvá do 30. září. Přístupná je každý den v rámci běžného vstupného.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy