V závěru března má v dole Rožná skončit 154 pracovníků

V uranovém dole Rožná na Žďársku probíhají likvidační práce. Podle plánu tady skončila komerční těžba uranové rudy v závěru minulého roku, na konci března má z těžebního závodu Geam odejít 154 pracovníků.

uniweb weby

V závodě Geam klesnou po březnovém propouštění počty pracovníků ještě jednou, a to po ukončení likvidačních prací na šachtě ve druhé polovině roku. Převážná část lidí už v závodě, který zaměstnává přes 700 pracovníků, zůstane. „V Dolní Rožínce bude fungovat standardní odštěpný závod, jaké už má Diamo v Ostravě nebo v Příbrami a které se věnují zahlazování následků hornické činnosti. Pracovníci se budou starat o obsluhu čerpacích stanic, rekultivace, obhospodařování a likvidaci odkaliště a podobně,“ uvedl ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík s tím, že půjde o standardní činnosti spojené s odstraňováním následků těžby uranu.


Diamo bude na Žďársku navíc pro Správu úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) zajišťovat provoz a údržbu podzemního výzkumného pracoviště Bukov vytvořeného v důlním díle Rožná. Podle dřívějších informací v něm odborníci budou testovat chování hornin a materiálů v podmínkách hlubinného úložiště pro vyhořelé jaderné palivo, které by mělo být v Česku postaveno do roku 2065.

Oblast Dolní Rožínky se na dopady ukončení těžby připravovala. V průmyslové zóně v sousední Bystřici nad Pernštejnem zakotvil výrobce autodílů Cooper Standard Automotive. Ten od července staví nový závod, ve kterém má postupně najít práci až 450 lidí.
Rožná u Dolní Rožínky na Žďársku byla posledním fungujícím uranovým dolem nejen v Česku, ale i ve střední Evropě. Od zahájení těžby uranu na Vysočině letos uplyne 60 let.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy