Ve Světlé se o děti tradičně starali celé prázdniny

Po páté nabídl spolek Free Time Světlá dětem a rodičům jedinečnou službu. Na každý prázdninový týden připravilo příměstský tábor. Proběhlo celkem sedm táborů.

uniweb weby

Zatímco na počátku se táborů účastnily výhradně místní děti, postupně se tábor dostává do širšího povědomí, a chodí sem děti ze širokého okolí. Tábory také využívají děti, které pocházejí zcelé republiky, a tráví prázdniny na Světelsku u příbuzných. Službu využilo přes sto dětí, některé i opakovaně. Pokrýt celé prázdniny se organizátoři rozhodli na základě přání rodičů z minulých let. Programová náplň táborů byla různorodá.

Většina táborů proběhla vZákladní škole Lánecká, kde město Světlá poskytlo spolku zvýhodněný pronájem. Příměstský tábor Figuška a Kola a Kolečka se konal v zázemí Sportovního zařízení Pěšinky. Kromě učebny, keramické dílny a tělocvičny bylo možné využívat i dopravní hřiště, dle zaměření probíhaly výlety po okolí. Organizátoři měli štěstí i napři zajištění stravování. V červenci poskytla služby restaurace U Splavu, v srpnu jídelna Akademie, Vyšší odborná školy, Gymnázia a Střední odborné školy uměleckoprůmyslové vSázavské ulici.

Vedoucími na táborech jsou pedagogičtí pracovníci z místních škol, studenti a trenéři, kteří se dokážou tábor zorganizovat tak, aby si přišly na své všechny děti od předškoláků po žáky druhého stupně. Zvládnou i hyperaktivní děti, účastní se i děti s autismem. Mezi osvědčené vedoucí z minulých ročníků dobře zapadli i noví vedoucí, kteří rovněž měli plno nápadů a dokázali děti nadchnout. Díky vedoucím se spolek nemusí příliš starat o reklamu – rodiče si dobré zkušenosti mezi sebou předají adoporučí tábory svým známým.

Tábor Tanec a sport vedla Alena a Lenka. Byl zaměřen na seznámení dětí s druhy cvičení při hudbě zábavnou a nenáročnou formou. Děti se během týdne naučily základy aerobiku, zumby či hip hopu. Vedoucí tanec propojily se řadou sportovních her, např. vybíjenou, florbalem. Samozřejmostí byly rozcvičky, protahovací cviky i lehká kondiční příprava.

Z názvu druhého turnusu Tvoříme i cestujeme je patrno, že děti vyráběly různé výrobky a cestovaly po okolí pěšky i hromadnou dopravou. Program tábora pro ně připravily zkušené vedoucí Eva a Blanka.

Pepča a Marek jsou také osvědčená dvojice vedoucích, a tak není divu, že o jejich tábor Sportovní hry byl velký zájem. Děti se během týdne naučily základy fotbalu, florbalu, basketbalu, volejbalu, stolního tenisu a přehazované. Byly vedeny také ktomu, aby prováděly rozcvičky a protahovací cvičení. Protože děti vydávaly hodně energie, přišel jim vždy vhod chutný oběd, a mohla se zařadit i návštěva cukrárny.

Na praktické využití anglického jazyka v běžných situacích byl zaměřen tábor: Cesta kolem světa za 5 dní. Vedoucí Petra a Martin měly připravenu řadu her, kreativních cvičení, soutěží a dalších aktivit, kde nenásilnou formou u dětí vzbuzovaly zájem o anglický jazyk.

Tématem tábora Kutilové byla práce s různým materiálem. Děti se učily pracovat s jehlou, látkou, přibíjet hřebíky, šroubovat a spoustu jiných pro život užitečných dovedností. Pod vedením Lenky a Luboše vyhotovily zajímavé výrobky. Vše probíhalo zábavnou formou, nechyběly ani různé soutěže a hry.

Tábor Figuška byl zaměřen na rozvoj intelektu formou deskových her, vedl ho Honza. Děti rozvíjely své matematické, komunikační a pohybové dovednosti, jemnou motoriku ruky a paměť, a to vše formou hry. Naučily se základy šachu a dalších deskových her.

Na táboře s názvem Kola a kolečka se věnovaly děti jízdě na kolech a in-line bruslení. Po zvládnutí základů jízdy se účastníci naučili pravidla silničního provozu a absolvovali vyjížďky po okolí. Využívali také světelské dopravní hřiště a cyklostezku. Tábor vedli trenéři Jakub a Radim.

Na všech táborech probíhaly soutěže, děti si odnesly diplomy a drobné ceny. Příměstské tábory se organizují celkem běžně, v takovém rozsahu ale je tato služba na Vysočině ojedinělá.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy