Víkend otevřených zahrad v Havlíčkově Brodě

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti (Open Garden & Squares Weekend) vznikl ve Velké Británii a probíhá vždy během druhého červnového víkendu, po několikáté i na Vysočině. Projekt se setkal s velkým ohlasem a stal se postupně tradičním po celé Evropě. Víkend otevřených zahrad je určen jak pro veřejné, tak i soukromé zahrady a parky.

uniweb weby

Obvyklé jsou komentované prohlídky o historii, současném stavu i budoucích záměrech rozvoje zahrad, doplněné dalším doprovodným programem. Česká republika pořádá Víkend otevřených zahrad od roku 2012. Pro rok 2017 se přihlásilo 204 zahrad z celé České republiky. Vysočina zaznamenala 31 přihlášek. V Havlíčkově Brodě byla možnost navštívit šest zahrad. Dvůr Staré radnice měl letos premiéru s komentovanou prohlídkou otevřeného zrekonstruovaného dvoru radnice. Úprava byla provedena za pomocí dotační akce Zeleň do Brodu. Dominantou zahrady je bronzová kašna se světlem instalovaným ve dně. Doplňkovým programem byla ukázka míchaných nápojů. Zahrada U Mahlerovy vily má rozlohu 1682 metrů čtverečných. Vila byla postavena v roce 1908. Objekt je památkově chráněn od roku 2003. Město Havlíčkův Brod plánuje celkovou revitalizaci zahrady, která by se měla přiblížit původní romantické podobě. Program pro návštěvníky zahrady byl pestrý. Keramika Okrouhlička měla celodenní výstavu zahradní keramiky spojenou s prodejem výrobků. Vinařství Válka – představilo přírodní vinařství spojené s degustací a prodejem vinných produktů. Akordeonové duo M + M ( Markéta Laštovičková a Matěj Král ) potěšilo svým koncertem příznivce vážné i populární hudby. Školní zahrada se nachází Na Valech a je v péči ZŠ V Sadech. Komentovaná prohlídka byla v podání žáků ZŠ. Oživením návštěvy zahrady bylo vystoupení pěveckého sboru Oříšek. Zahrada ve Středu Evropy je hodně navštěvována při různých kulturních akcích v kavárně U Notáře. Trychtýř z kované oceli na zahradě o průměru 2,6 m a výšce 3,5 m proslavil Střed Evropy v Havlíčkově Brodě podle Járy Cimrmana.

Zahrada U Svobodovy vily známé z minulosti jako Dům dětí a mládeže. Tuto zahradu a vilu navštívili lidé určitě ze zvědavosti jaké změny nastaly, které provedli noví majitelé. Prohlídka zahrady s komentářem od Jiřiny Ramaekersové neměla chybu, protože nejvíce se dozvíte od autora a realizátora přeměny zahrady. K vidění byla mohutná skalka, tradiční i netradiční ovocné stromy a keře. Poprvé jsem viděl živý plot s jedlými plody, moďul - banán severu a muchovník. Petr Homolka zde měl výstavu fotografií o kterých pohovořil při neformálním posezení u dobré kávy či piva. Také se ujal role průvodce po zrekonstruované vile. U tří Budulínků je název soukromé přírodní zahrady, která se nachází na adrese Stachanovská 2185. Lenka Vencová provedla komentovanou prohlídku zahrady a pohovořila o zahradě s permakulturními prvky.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy