Výrobci pervitinu z Jihlavska v rukou kriminalistů

Jihlavští kriminalisté dopadli v neděli 29. října čtyři pachatele, tři muže a jednu ženu, kteří na Jihlavsku vyráběli pervitin. Obvinění muži jsou opakovaně soudně trestaní recidivisté, jeden z nich byl vzat do vazby. Kriminalisté při domovní prohlídce zajistili finanční hotovost, psychotropní látku, kompletní varnu pervitinu a pěstírnu konopí.

uniweb weby

„Dva muže a ženu jsme zadrželi dopoledne v bytě, kde v době zákroku probíhala výroba pervitinu,“ uvedl Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, třetího podezřelého muže policisté zadrželi v odpoledních hodinách na ulici, byl ve voze. Všechni čtyři zadržení skončili v policejních celách. Při domovní prohlídce pak zajistili kompletní varnu pervitinu, dále krystalickou látku, finanční hotovost a předměty sloužící k urychlenému pěstování konopí. Zajištěná krystalická látka a předměty určené k výrobě psychotropní látky budou zaslány na odborné policejní pracoviště k provedení expertízy.  

Policejní komisař zahájil trestní stíhání všech čtyř zadržených. „Jedná se o dva muže ve věku dvaapadesát let, jeden z Českobudějovicka a druhý z Chebska, dále devětadvacetiletého muže a čtyřiačtyřicetiletou ženu, oba z Jihlavska. Všichni tři muži jsou opakovaně soudně trestaní recidivisté a tresty odnětí svobody si odpykali i ve věznici, jeden z nich byl v minulosti odsouzen i za drogovou trestnou činnost,“ doplnila policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že žena ještě soudně trestaná nebyla.

„Dva muži a žena byli obviněni ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného ve značném rozsahu,“ dodal Radim Novák, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, třetí, devětadvacetiletý, muž byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, kterého se dopustil jako účastník ve formě pomoci.

Muži a žena jsou obviněni z toho, že vyráběli pervitin, který jeden z nich dále distribuoval. Na výrobě se podíleli každý určitým způsobem. Získávali pro sebe finanční zisk, případně část vyrobené drogy. „Dvaapadesátiletý muž nakupoval léky a vyrobený pervitin následně prodával. Druhý dvaapadesátiletý muž se ženou zajistili výrobu drogy, a to v místě bydliště ženy, zahradní chatce nebo v jihlavském bytovém domě, kde žije nejmladší obviněný muž, a byt jim pro tento účel poskytl,“ upřesnil komisař Radim Novák. 

„Obviněný devětadvacetiletý muž také několikrát v lékárnách nakoupil léky určené pro výrobu pervitinu. Předání vyrobeného pervitinu mezi muži zajišťovala žena. Obvinění získali celkově několik stovek gramů drogy. Pervitin byl určený k distribuci dalším osobám na různá místa České republiky. Žena navíc ještě pěstovala konopí a vyráběla z něho marihuanu. Opatřila si předměty sloužící k urychlenému pěstování a v místě svého bydliště je sestavila do plně funkční automatizované sestavy, takzvané pěstírny. Vypěstovala desítky rostlin konopí a usušením získala stovky gramů marihuany, kterou prodávala. 

Na konci minulého týdne se tři z obviněných sešli v jihlavském bytě za účelem výroby další psychotropní látky, jejich drogovou trestnou činnost ale jihlavští kriminalisté ukončili. Posledního ze čtveřice zadrželi ten samý den odpoledne.

Dvaapadesátiletý obviněný muž je v současné době obžalován v souvislosti s jinou závažnou trestnou činností na úseku hospodářské kriminality a místo svého aktuálního pobytu mění. Vzniklo tak důvodné podezření, že se bude trestnímu stíhání vyhýbat a pokračovat v další trestné činnosti. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby. Na základně rozhodnutí soudu byl obviněný muž vzat do vazby,“ uzavřela Jana Kroutilová. Ostatní obvinění jsou stíháni na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

„Za drogovou trestnou činnost hrozí dvěma obviněným mužům a ženě trest odnětí svobody až na deset let,“ dodal vedoucí jihlavských kriminalistů Radomír Němec. Devětadvacetiletý obviněný muž může být podle informací policistů za spáchaný přečin odsouzený až na pět let odnětí svobody.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy