Vysočina je jedním z nejčistších regionů v Česku

Vysočina stále patří k nejčistším regionům v České republice. Potvrdily to výsledky měření kvality ovzduší prováděné od října 2015 do konce září 2016 v rámci krajského projektu Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina. Vysočina je jedním z mála regionů v České republice, kde se takto rozsáhlý projekt měření ovzduší provádí.

uniweb weby

Aktuálně je k dispozici v pořadí čtvrtá roční zpráva, která popisuje a hodnotí výsledky. Ty potvrdily, že Vysočina patří k nejčistším regionům v České republice. I v případě látek, se kterými se ovzduší v ČR potýká nejvíce, jako PM10, PM2,5 nebo benzo[a]pyren, byly na Vysočině naměřeny poměrně nízké koncentrace. Vyšší hodnoty byly měřeny pouze během epizod, kdy byly mírně nepříznivé rozptylové podmínky způsobené inverzním charakterem počasí, popřípadě pokud došlo k výraznějšímu lokálnímu ovlivnění.


Sledování kvality ovzduší zajišťují čtyři měřící systémy, které díky své mobilitě putují na předem vybrané lokality a sledují znečištění nejvýznamnějšími znečišťujícími látkami, jako jsou prašné částice PM10, a PM2,5, oxid dusnatý (NO), oxid dusičitý (NO2), oxidy dusíku (NOx), oxid siřičitý (SO2), těkavé organické látky (VOC), polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a výběrově dioxiny a aldehydy. Za celý rok je tímto způsobem proměřeno v topné a netopné sezóně celkem 24 lokalit na Vysočině.

Z aktuálních výsledků uvedených v roční zprávě vyplývá, že u prašných částic vychází nejhůře lokalita Lukavec s nejvyššími koncentracemi v topné sezóně. Významný vliv mají lokální topeniště, ale situace ovlivňuje i místní průmyslový zdroj a s ním spojená logistika. Nejvyšší koncentrace prašných částici PM2,5 za celé období měření prokázalo v lokalitě Ledeč nad Sázavou, v topné sezóně si nejhůře vedl Lukavec a v netopné sezóně lokalita Pacova.

Koncentrace SO2 i NO2 se k limitu neblížily, stejně jako těkavé organické látky, kde koncentrace nepřekračují ani dolní mez pro posuzování. Vysoké koncentrace polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) jsou často měřeny v lokalitě Bystřice nad Pernštejnem. Příčinou mohou být zhoršené rozptylové podmínky nebo významnější lokální zdroj. Vysoké koncentrace PAU bývají měřeny také v Lukavci, a to i v netopné sezóně.

Na konci letošního roku bude k dispozici závěrečná zpráva hodnotící výsledky pětiletého měření v širších souvislostech. Data následně poslouží k analýze potencionálních dopadů a vlivů, ze které pak vzejdou návrhy konkrétních opatření ke zlepšení kvality ovzduší na Vysočině. 

Kompletní roční zpráva z měření 2015/2016 je zveřejněna na stránkách www.ovzdusivysocina.cz.
Projekt Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy