Vysočina stále patří mezi nejbezpečnější regiony

Policisté z Vysočiny vyšetřovali loni celkem 5 986 trestných činů. Ve srovnání s rokem 2015 je to o bezmála 900 případů méně. Přitom se policistům podařilo objasnit 3 683 trestných činů, tedy přes 61 % případů. Těmito výsledky se Kraj Vysočina řadí dlouhodobě mezi nejbezpečnější regiony v Česku.

uniweb weby

Na loňském snížení počtu trestných činů mělo nejen na území našeho kraje vliv hned několik faktorů. Patří mezi ně oživení ekonomiky a s tím související větší pracovní příležitosti a nižší počet trestných činů lze přičíst také skutečnosti, že především někteří recidivisté, jsou v současné době stále ve výkonu trestu.


Policisté z Vysočiny v minulém roce vyšetřovali přes 500 případů násilné kriminality a přes 400 jich objasnili. Řešili také sedm zločinů vraždy nebo pokusů o vraždu, které objasnili ve 100 % případů. Snížil se i počet případů zaznamenaných u trestných činů úmyslného ublížení na zdraví a také trestná činnost v oblasti majetkové. „Loni jsme vyšetřovali celkem 2 400 trestných činů v oblasti majetkové činnosti a 859 skutků se podařilo objasnit, což představuje objasněnost na úrovni 35,79 procenta, což je v rámci celé České republiky vynikající výsledek,“ uvedla tisková mluvčí Dana Čírtková.

Naopak mírné zvýšení policisté z Vysočiny evidují v počtu trestných činů v oblasti mravnostní kriminality, a to o devět procent. 
Na úseku drogové kriminality loni policisté v našem kraji vyšetřovali 237 trestných činů, u kterých dosáhli téměř 90% objasněnosti. Velkým problémem v našem kraji jsou stále recidivisté, kteří se podíleli loni na celkové kriminalitě 55 procenty. V případě majetkové trestné činnosti dokonce na 79 procentech tohoto druhu kriminality. Děti ve věku do 17 let figurovali u pěti procent všech zaznamenaných kriminálních případů na Vysočině. Trestných činů se dopustilo přes 200 cizinců – nejčastěji Slováků, Ukrajinců a Rumunů. 

Image title

Image title

Zdroj: Policie České republiky, KŘP kraje Vysočina





Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy