Vysočině bude vládnout ČSSD a ANO. Většinu nemají, hledají partnera

Jednání o nové koalici, den první: sociální demokrati se potkali se zástupci všech stran, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Klíčová byla až poslední schůzka. Na té se socialisté dohodli, že budou kraji vládnout s hnutím ANO. Třetího do party hledají.

uniweb weby

Volební místnosti se uzavřely před padesáti hodinami. A otazníky ohledně povolebního uspořádání v regionu ubývají. Stále jich ale zůstává víc než dost. Takřka definitivně jasné je například to, že hejtmanem bude i dál Jiří Běhounek (ČSSD).

Sociální demokrati celé pondělí jednali se všemi stranami, které v krajských volbách získaly mandát. A z poslední schůzky vyplynula – zdá se – klíčová dohoda. Navzdory počáteční nedůvěře v budoucí krajské vládě kromě ČSSD zasedne taky ANO. Informoval o tom server ceskenoviny.cz.

Socialisté a ANO ale mají v zastupitelstvu dohromady jen 20 hlasů. Aby získali většinu, potřebují ještě podporu jedné strany. Kdo však bude třetím do party, se zatím neví.

ČSSD by ráda i dál spolupracovala s komunisty, hnutí ANO zase s lidovci. Ve hře je ale také koalice se Starosty pro Vysočinu, s občanskými demokraty. Takřka vyloučená už je koalice s SPO-SPD. Jasněji ohledně budoucí koalice by mohlo být ve středu, kdy bude jednat krajský výbor sociální demokracie.

Kdo by mohl vládnout Vysočině?

1) ČSSD + ANO + KDU-ČSL – Stále nejpravděpodobnější varianta. Jasně ji preferuje hnutí ANO, proti zásadně nejsou ani socialisté. Šéf lidovců Josef Kalina však byl ke spolupráci s Babišovým hnutím těsně po volbách skeptický. Zároveň ji ale ani nevyloučil.

2) ČSSD + ANO + KSČM – Tuto variantu naopak preferují vítězní sociální demokrati a přirozeně by se pozdávala i komunistům. V zákulisí se o ní jednalo už v sobotu, hnutí ANO o ní sice je ochotno diskutovat, ale moc po chuti mu není.

3) ČSSD + ANO + Starostové pro Vysočinu – Pokud by nevyšly dvě výše uvedené varianty, ve hře jsou další koaliční partneři. Třeba spolupráce se Starosty. Ti jsou však zatím ve vyjednávání hodně pasivní a neurčití.

4) ČSSD + ANO + ODS – Dvojka ČSSD-ANO by mohla do party přibrat i občanské demokraty. Těm však celostátní centrála paktování se s Babišovým hnutím moc nedoporučuje.

5) Menšinová rada ČSSD + ANO – I taková možnost je ve hře. Menšinovou krajskou vládu by mohl podpořit takřka kdokoli.

6) Jiná varianta – Mnohokrát v minulosti se stalo, že všechny načrtnuté varianty nakonec politici smetli ze stolu a vymysleli jinou na první pohled zcela nepravděpodobnou.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 10.10.2016 20:13




0 +
 

Hlavní zprávy