Vysočinský tým Handy cyklo maratonu 2016 podpořil koupi nového vozíku pro Standu Hájka

Handicapovaný Stanislav Hájek z Rudíkova na Třebíčsku může od tohoto týdne využívat speciální elektrický vozík RID-E. Tým Kraje Vysočina pod hlavičkou Handicap Sport Clubu Velké Meziříčí Standovi prostřednictvím Nadace ČEZ a projektu EPP Pomáhej pohybem vyjel částku 50 tisíc korun. Na pořízení vozíku dále přispěli významným podílem také spoluobčané ze Standova bydliště, Rudíkova a dalších obcí a také Konto Bariéry.

uniweb weby

„Osmnáctiletý Standa Hájek je na vozíku od loňského podzimu po úrazu na motorce. Elektrický vozík, kterým se dostane prakticky všude, mu životní situaci jistě ulehčí,“ uvedl cyklokoordinátor Kraje Vysočina a zároveň kapitán vysočinského týmu Handy cyklo maratonu Petr Stejskal.

„Vozík jsem si vyzkoušel a vyhovuje mi. U nás je hodně kopců a Rid-e je v pohodě vyjede. Dostanu se, kam potřebuji,“ řekl osmnáctiletý Stanislav Hájek, který si pomalu zvyká na novou životní situaci. „Až donedávna jsem se třeba nemohl dostat do domu. Teprve teď to mám upravené podle potřeby,“ popisuje Standa svoje potíže.

Oficiální předání vozíku v areálu výrobce vozíku IK Bike Iva Kaštana bylo zakončením celého ročníku Handy cyklo maratonu 2016. „Sportovní klub Handicap Sport Club Velké Meziříčí by chtěl touto cestou poděkovat všem sponzorům, kteří se finančně podíleli na uskutečnění tohoto projektu, jenž byl finančně, ale především fyzicky velice náročný,“ připomněl za klub HSC VM Jiří Charvát.

Velkomeziříčský motocyklový závodník Ivo Kaštan vozík sám vymyslel. „Vyvíjeli jsme ho asi rok a půl a teď už ho dva roky prodáváme, blížíme se zhruba k padesátce prodaných kusů,“ informoval Ivo Kaštan, který vozíky také sám staví, pouze s elektrickými rozvody mu pomáhá brigádník. „Je to pracné, čeká se na něj osm týdnů, ale má to ty nejlepší komponenty. Je to český výrobek. S těmito parametry ho nikdo jiný na světě nevyrábí.“ Výhodou tříkolky je podle něj hlavně to, že je to regulérní dopravní prostředek pro invalidy, seniory, vlastně pro kohokoli. „Můžete s tím do silničního provozu, na chodník, na cyklostezku, do supermarketu i do přírody a přitom nepotřebujete řidičské oprávnění ani povinné pojištění,“ uzavřel Ivo Kaštan.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy