Využijte Stroj času v jihlavském muzeu a vydejte se do minulosti

Muzeum Vysočiny Jihlava hostí interaktivní výstavu Stroj času. Výstava se od ostatních vymyká tím, že exponáty nejsou uložené v žádných vitrínách a je téměř povinností se jich dotýkat a vlastnoručně si vyzkoušet dávno staré a zapomenuté činnosti.

uniweb weby

Netradiční archeologickou výstavu připravilo jihlavské muzeum pod vedením kurátora Aleše Hocha. „Bez vitrín a pouček, vezmi všechno do ruček! Aneb sekni, bouchni, pohřbi, spleť, nazuj…“, tak zní popisek k aktuální výstavě.

Pokud do muzea zavítáte, můžete se úplně jednoduše nechat strhnout vystavenými exponáty a s chutí se pustit do jejich prozkoumávání a testování. Pány pravděpodobně zaujme řezání pravěkými kamennými noži a štípanými čepelemi do kožešin i větviček, dále kvintána neboli středověká hra a zároveň výcvikový trenažér pro rytíře. Dámy pak určitě rády prozkoumají tkalcovský stav nebo si v improvizované dílně písaře, vyzkoušejí toto specializované řemeslo. Odvážlivci se mohou projít rošlo v historické obuvi po kamenné dlažbě přiléhající chodby a zažít pravý pocit středověku. Málokdo pak určitě odolá tomu, aby si nevyrazil brakteát - mince, které se razily přímo v Jihlavě ve 13. století. Populární je především ruční mlýnek na obilí. U něj je možné ochutnat placičku, vytvořenou z mouky na něm přímo umleté. S povidly byla naprosto vynikající.

Každý může až do 18. června využít jedinečnou možnost alespoň na chvíli se pomocí stroje času přenést do minulosti, na vlastní kůži si vyzkoušet činnosti svých dávných předků a uvědomit si, jak jednoduchý život dnes máme.



Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy