Za sovami o víkendu na Křemešník

Budou letos houkat na Křemešníku sovy? S touto otázkou se znovu vydají na Křemešník účastníci akce Soví noc, která se uskuteční v sobotu 3. března.

uniweb weby

„Sovy patří totiž stále mezi tajemné obyvatele naší přírody. Díky jejich skrytému nočnímu životu se s nimi ve volné přírodě setkáváme spíše náhodně. Protože už tak často nechodíme noční tmou, uniká nám i jejich houkání. Proto jsme pro všechny zájemce, kteří by se chtěli o těchto královnách noci něco dozvědět, nebo jen zažít něco netradičního, připravili se sdružením Zelené srdce znovu Soví noc, která se uskuteční v sobotu 3. března,“ zve Pavel Koubek ze sdružení Zelené srdce. 
V 18.30 se účastníci vydají od hotelu na Křemešníku na výpravu do lesa a budou naslouchat sovímu houkání. „Vzhledem k tomu, že se jedná o výpravu za volně žijícími sovami, tak samozřejmě není vyloučeno, že houkat nebudou. I to se už v minulosti stalo, ale nikdo si nestěžoval, protože i tak má noční procházka svou atmosféru,“ vysvětluje Pavel Koubek. Není dopředu dané, jaká setkání účastníky čekají a právě i v tom je kouzlo noční výpravy. „Každý rok je úplně jiný a i já jsem vždycky napjatý, jak to dopadne,“ dodává Pavel Koubek. Na večerní výpravu  potřebujete baterku, teplé oblečení a zimní obuv. Za větrného počasí sovy nehoukají a akce bude zrušena.

„Soví noc letos připomene i naši nejohroženější sovu sýčka obecného. Sýčka totiž vyhlásila v letošním roce Česká společnost ornitologická Ptákem roku. Důvodem je především jeho ohrožení, protože v celé republice je odhadována jeho početnost na posledních 150 párů. Moc rád bych sýčka účastníkům ukázal, ale určitě se to nestane nejen z toho důvodu, že v lesích nežije. Bohužel poslední prokázaná informace o jeho výskytu na Vysočině je z roku 2001,“ uzavírá popisem smutné situace Pavel Koubek.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy