Zahrada u řeky v Třebíči přijala první zahradníky

Sobotní odpoledne v Zahradě u řeky, jak se zatím pracovně novému prostoru organizace Chaloupky o.p.s. říká, mělo patřit především včelám. Lákavý plakát podle toho také nesl název Medový den. Počasí však pilným dělnicím příliš nepřálo, i když nebylo zdaleka tak hrozné, jak strašili meteorologové.

uniweb weby

Program začal dvě hodiny po poledni a končil v šest večer a po celou tu dobu se na zahradu trousily rodiny s dětmi i senioři. Ti všichni se přišli zvědavě podívat, co že se to v prostoru, ještě donedávna pokrytého hustou džunglí, děje. A podle jejich vyjádření byli příjemně překvapeni. Místo kopřiv a trní otevřený prostor, kde je dost místa pro záhony i pro hry dětí. A vzadu dokonce branka, kterou se dá projít k řece.

Slibovaný déšť nepřišel, a tak program mohl proběhnout podle plámu. Děti se mohly seznámit s tím, jak to vypadá ve včelím úlu, prohlédnou a očichat medovou plástev, zkusit si vyrobit včelku z barevného papíru nebo vytvořit z ovčí vlny, pořádně se proběhnout a na praskajícím ohni si s rodiči opéct špekáček.

Rodiče se zúčastnili bylinkové burzy a ti odhodlanější se chopili krompáčů a rýčů a zasázeli keře, na kterých se budou nejdříve „pást“ včely a za nějaký čas noví zahradníci sklízet rybíz, angrešt nebo borůvky. Jejich práci je třeba ocenit, protože půda byla ve vybraném místě kdysi zpevněna kameny a štěrkem.

Dalším krokem, který by měl následovat, je založení komunitní zahrady. První zájemci se již zajímali, a jakmile bude rozhodnuto, chaloupečtí dají vědět. Na zahradu si našel cestu i místostarosta Milan Zeibert s dětmi, kterým se nový prostor velice zalíbil, a byli jedněmi z těch, kteří o komunitní zahradničení projevili zájem.

Nejbližší akce, o které je už rozhodnuto, bude Svatojánská slavnost v sobotu 24. června. Kdo si udělá čas, může se těšit na oheň s opékáním. To však nebude zdaleka jediný program, příchozí se mohou těšit na chaloupecké aktivity pro děti i dospělé. Bude-li mít někdo chuť přinést hudební nástroj, bude vítán. Předpokládaný čas konání je od 16.00 do 20.00.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 22.05.2017 08:48




0 +
 

Hlavní zprávy